Lideri svjesni važnosti projektnog menadžmenta

Autor: Ana Blašković, Marta Duić , 23. travanj 2015. u 22:00
Foto: PIXSELL

Uloga unapređivanja znanja i vještina zaposlenika te projektnog menadžmenta i u Hrvatskoj iz dana u dan postaje sve značajnijom i kontinuirano raste.

Tvrtke partneri projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj svjesne su važnosti ljudskih resursa i projektnog menadžmenta u poslovanju.

Posljednjih godina je posebno razvijena svijest o tome kako je uspješnost izvođenja projekata temelj kvalitetnog i uspješnog poslovanja. Iako je riječ o relativno novom trendu kod nas, uloga projektnog menadžmenta iz dana u dan postaje sve značajnijom i kontinuirano raste. Novi, mladi zaposlenici tih velikih tvrtki se samoinicijativno usavršavaju na tom području čime dodatno pospješuju poslovanje tvrtki.

Zagrebačka banka : Tomislav Markotić, direktor Upravljanja poslovnim procesima
Uloga projektnog menadžmenta iz dana u dan sve je značajnija i kontinuirano raste jer projektni menadžment pruža okvir za optimalno pretvaranje ideje (inovacije) u konačni proizvod neovisno o grani industrije i u današnje vrijeme nemoguće je zamisliti postizanje bilo koje poslovne promjene ili pothvata bez jasno definiranog plana, organizacije i kontrole. Zagrebačka banka koristi projektno upravljanje za pretvaranje ideje u produkt zadovoljavajuće kvalitete neovisno radi li se o novom proizvodu, procesu, poslovnici ili o unapređenju već postojećih ideja ili procesa. Najpoznatiji projekti su svima poznati m-zaba i e-zaba u čiju realizaciju su bili uključeni gotovo svi dijelovi Banke, a i inače su najbrojniji oni projekti vezani uz aktivnosti unapređenja informacijskog sustava jer proizvodi odnosno usluge koje Banka nudi klijentima kontinuirano traže veću informatičku podršku i primjenu novih oblika komunikacije. Također, projektna metodologija pokazala se optimalnom za angažiranje resursa različitih znanja i kompetencija iz različitih organizacijskih dijelova Banke, a sve s ciljem realizacijom projekta prema zadanim ciljevima i u roku. Novi zaposlenici, ovisno o temeljnom obrazovanju, raspolažu s više ili manje teoretskim znanjem iz područja projektnog menadžmenta, ali im u većini slučajeva nedostaje praktičnog, relevantnog iskustva koje je potrebno i primjenjivo za rad na našim projektima. Najveća odgovornost za realizaciju i uspjeh projekta leži na voditelju projekta stoga voditelji moraju imati razvijene posebne kompetencije i iskustvo upravljanjem i planiranjem aktivnostima, kontrola izvršenja aktivnosti i budžeta te upravljanje rizicima i kvalitetom zbog čega prilikom selekcije kadrova za upravljanje projektima uglavnom uključujemo iskusne zaposlenike.

Veleučilište Baltazar : Igor Vrečko, profesor 
Istraživanja, kako u svijetu tako i ona, koje sam izvodio sa svojim suradnicima u Hrvatskoj i u Sloveniji pokazuju da se formalnim i sistematičnim korištenjem tehnika i alata projektnog menadžmenta te dobrim poznavanjem zakonitosti projekata postiže viša uspješnost i transparentnost njihovog izvođenja. Projektnim menadžmentom se povećava uspješnost izvođenja projekata što je temelj poslovne uspješnosti. Naime, projekti su alati za postizanje promjena i unapređenja i zapravo su odgovor organizacija na promjene, koje se sve dinamičnije pojavljuju u poslovnim okruženjima svih organizacija u svim industrijskim granama. Svjedoci smo intenzivnog povećavanja konkurentnosti, procesa globalizacije, tehnološkog napretka što pred svaku organizaciju stavlja permanentne izazove savladavanja tih promjena. Nužnost poduzeća i ostalih organizacija, da povećavaju stupanj zrelosti na području projektnog menadžmenta može se postići putem povećavanja osposobljenosti postojećih ljudskih resursa ili zapošljavanjem i uključivanjem novih/mlađih ljudi koji sa sobom donose i nova znanja i iskustva na tom području i preko njih se postepeno podiže i osposobljenost ostalih. Drugi pristup svakako brže donosi pozitivne rezultate, no potrebno je "pronaći" mlade, koji imaju ta znanja i iskustva. Od mladih projektnih menadžera očekuje se, da savladavaju najnovije temeljne tehnike, metode i alate, koji se u svijetu razvijaju i koriste u projektnom radu, da budu znatiželjni i željni stvaranja. Mladi ova znanja na određenim edukacijskim institucijama pa tako i kod nas na Veleučilištu Baltazar Zaprešić mogu dobiti tijekom školovanja i studiranja, a paralelno i prva iskustva. Prilika za mlade je dovoljno, trebaju ih samo identificirati i iskoristiti, a poslije toga strpljivo nuditi i eksploatirati stečeno znanje i iskustva u poslovnim okruženjima.

UNIQA osiguranje
Danas se većina poslovanja u tvrtkama odvija putem projekta. Vještine voditelja projekata koji sudjeluju u procesu planiranja, provedbe i izvještavanja o njihovim statusima od ključne su važnosti za optimizaciju poslovanja. Projektni menadžment implementiran je u sve segmente poslovanja UNIQA osiguranja te pridonosi uspješnom i pravodobnom ostvarenju zadanih ciljeva. UNIQA osiguranje kao dio UNIQA grupe, koja posluje u 19 europskih zemalja i zapošljava 22.000 djelatnika koji su na usluzi više od 10 milijuna klijenata, dio je ključnih i strateških projekata definiranih lokalno i na razini grupe. Uspjeh u provedbi svakog projekta leži, s jedne strane, na mogućnosti jasnog praćenja i analizi njegovih ključnih pokazatelja uspješnosti. Iz tog je razloga implementiran jedinstven i inovativan alat za izvještavanje o statusu projekata, kako bismo imali cjelovitu i transparentnu bazu informacija za strateško upravljanje projektima. Uspješnost projekata ovisi i o kontinuiranoj komunikaciji stoga UNIQA provodi interne kampanje koje promoviraju važnost i ulogu strateških projekata. Svi zaposlenici UNIQA osiguranja svjesni su značaja kvalitetnog upravljanja projektima te kao sudionici različitih projektnih timova daju svoj puni doprinos kontinuiranom i uspješnom odvijanju projektnog menadžmenta u svim organizacijskim cjelinama.

Pevec: Aleksandra Osrečak, voditeljica službe za održavanje i upravljanje poslovnim prostorom
Projektni menadžment je izuzetno važan, a u tom području smo posebno imali mnogo uspjeha u posljednje vrijeme. Naime, uloga projektnog menadžera je upravljanje nekim poslom kako bi svi koji su u lancu odgovornosti bili pravodobno, ali i strukturno i detaljno upoznati sa svakim dijelićem posla, a u cilju što bolje i uspješnije realizacije. Svi su u tome izuzetno važni, no odgovornost vođe samog projekta je nepobitna jer je i on ujedno najodgovornija osoba. Uspješno upravljanje projektom dat će i dobar rezultat. Projektni menadžement važan je kod svakog projekta, a u slučaju Pevec se to najviše odnosilo na otvaranja novih prodajnih centara ili pak, preseljenja u nove prostore. Kako sam osobno bila vođa projekta otvaranja prodajnih centara, zadatak mi je bio itekako složen. Od preuzimanja prostora do stavljanja u novu funkciju. Taj je izuzetno važan i složen zadatak uključivao prije svega preuzimanje objekta, pregled njegovih karatkeristika i slično. Nakon toga, trebalo je zadovoljiti sve tehničke potrebe koje u prostoru jedan prodajni centar Pevec ima. Spomenuti svakako valja i brojne inspekcije koje će cjelokupan posao nadgledati. Finalni proizvod, a to su police na kojima je roba i to je ono što vidi krajnji kupac je također angažman koji povezuje mnoge zaposlenike, a koji mora biti odrađen besprijekorno. Današnji mladi obrazovani kadar shvatio je važnost tih znanja. Nedavno smo zaposlili mladog kolegu koji složene i zahtjevne poslove oko samih objekata i njihove funkcije radi sa mnom i koji je imao priliku posao projekntog menadžera obaviti uz moju asistenciju. Naš cilj je educirati mlade ljude i prenijeti im svoja iskustva.

Dukat
U modernom poslovnom okruženju u kojem razliku između uspješnih i onih manje uspješnih primarno čini brzina realizacije dobre poslovne ideje, važnost projektnog menadžmenta postaje sve izraženija. Upravo je projektni menadžment ono što često čini razliku, s obzirom da je najvažnije isporučiti očekivane rezultate i u rokovima, u čemu uspješno upravljanje projektima može pomoći. Projektni menadžment se koristi u svakodnevnoj poslovnoj praksi, iako se katkad to ne primjećuje niti naziva pravim imenom. Upravljanje projektima generalno osigurava okvir koji pomaže u realizaciji ciljeva. U Dukatu projektni menadžment primjenjujemo dugi niz godina, a projektne ideje koje tijekom analize pokažu očekivane značajne benefite za poslovanje dobivaju zasluženu težinu i naziv projekta. Projektni menadžment se koristi od lansiranja novog proizvoda, uvođenja nove proizvodne linije ili stroja do implementacije IT alata u svrhu optimizacije i/ili automatizacije nekog dijela poslovanja. Projektima pristupamo ozbiljno, s definiranim projektnim timovima, rokovima, budžetom i projektnom odgovornošću. Na našem tržištu već dugi niz godina postoje edukacije koje osiguravaju stjecanje certifikata iz projektnog menadžmenta. Osim ovakvih edukacija koje su primarno bile orijentirane na profesionalce koji djeluju u projektno orijentiranim tvrtkama, kako raste svijest o važnosti projektnog menadžmenta, tako raste i broj obrazovnih institucija koje u svoje programe uključuju edukaciju o projektnom menadžmentu.  Ovaj trend je relativno nov u Hrvatskoj i još uvijek ne možemo reći da završetak ovakvih programa osigurava kadar s razvijenim znanjem i vještinama iz ovog područja, ali je u svakom slučaju napravljen dobar temelj za lakšu primjenu naučenog u svakodnevnom radu nakon zapošljavanja.

OTP leasing: Klaudija Karabuva Vidas, članica uprave OTP Leasing 
Radimo u okolnostima sve užurbanije dinamike poslovanja i potrebe za postizanjem što veće konkurentnosti na tržištu. Samim time, projektni menadžment postaje važan i u okolini koja nije nužno projektno organizirana. Usmjerenost na provođenje unaprijed zadanih ciljeva i rokova sa ograničenim resursima stvara potražnju za osobama koje uspješno provode projekte. To su osobe koje odgovaraju za planiranje i izvedbu projekata te koje su odgovorne za uspjeh istog uz minimaliziranje rizika kroz životni ciklus projekta. Projekni menadžment se tradicionalno u financijskoj industriji najviše koristi kod razvoja i implementacije poslovnih aplikacija kao podrška poslovanju, te smo ga i mi do sada najviše koristili upravo kod implementiranja novih programskih rješenja. U zadnje vrijeme smo prepoznali upravljanje projektima kao ključnu mjeru uspjeha kod implementiranja određenih organizacijskih promjena, primjerice kod uvođenja nove organizacije kao i kod razvoja i uvođenja novih proizvoda na tržištu. U dosadašnjem radu ključnim za uspjeh projekta pokazalo se dobro planiranje koje je jedna od početnih faza projekta. Naravno rješavanje nepredviđenih situacija, kao i komunikacija te uspostavljen sustav praćenja i izvještavanja su nezaobilazni elementi uspjeha svakog projekta i umnogome su u rukama voditelja projekta kao ključne osobe koja uz to mora imati i podršku sponzora projekta, a to je svakako nadležni član uprave ili uprava u cjelini zavisno od veličine projekta.Mladi kadrovi koji se zapošljavaju kod nas uglavnom dolaze direktno sa studija te samim time nemaju prethodnog radnog iskustva na kojem su mogli steći projektna znanja. Njihova znanja su uglavnom teorijske prirode, ali vrlo skromna. Kadrove koje prepoznajemo kao talente dalje razvijamo uključujući ih kao članove projektnih timova.

Zagrebačka pivovara: Ivan Vrbić, direktor proizvodnih procesa
Projektni menadžment je izuzetno važan jer se proteže kroz gotovo svaki aspekt poslovanja. Bilo da je riječ o rješavanju kompleksnih problema koji zahtjevu strukturirani pristup, ili da je riječ o velikim kapitalnim ulaganjima.Projektni menadžment u Zagrebačkoj pivovari vrlo je evidentan u tehničkom sektoru. Pivovara puno ulaže u modernizaciju opreme, kao i u nove tehnologije. To su kompleksni projekti koji uključuju razne djelatnosti, od same tehnologije, do strojarstva, kvalitete, nabave, brige za okoliš, itd. Kako bi sve moglo zajedno funkcionirati, potreban je projekt menadžment. To podrazumijeva imenovanje projektnog menadžera koji snosi odgovornost koordinacije cijelog procesa. Smatram da je to ključna vještina koja omogućuje kvalitetno odrađivanje projekta. Mladi kadrovi generalno dolaze sa vrlo osnovnim vještinama projektnog menadžmenta. Mi se trudimo proširiti to znanje ulaganjem u treninge, kako interne, tako i eksterne. No najvažnije iskustvo se stječe radom na stvarnim projektima. Prilike za rad na projektima se dobiju vrlo brzo, te smo ponosni što naši ljudi vrlo brzo stasaju u profesionalce.

in2: Ninoslav Čerkez, izvršni direktor, upravljanje kadrovima i edukacija
Projektni menadžment danas je vrlo vjerojatno važniji nego ikada u povijesti. Izrazito dinamično poslovno okruženje kakvo je danas zahtijeva konstantne promjene poslovnih sustava – svaka organizacija, proces i informacijski sustav vrlo brzo zastarijevaju i postaju neadekvatni za poslovanje u okruženju koje je vlastitim promjenama učinilo promjenu našeg sustava neophodnom. Promjene sustava su po definiciji projekti – svaka je promjena jedinstvena i neponovljiva, ima ograničen doseg, resurse i rokove. Projektni menadžment kao posebna menadžerska disciplina pomaže nam da te promjene izvodimo na kontroliran način koji osigurava postizanje željenih ciljeva uz upravljive troškove. IN2 je iskustvo u vođenju projekata počeo stjecati gotovo od prvih dana postojanja, dakle prije više od 20 godina. Kako je temelj poslovanja IN2 izvođenje promjena na informacijskim sustavima korisnika naših usluga, upravljanje projektima je neophodan dio pružanja usluga IN2. 1997. godine IN2 je prvi u Hrvatskoj počeo primjenjivati PJM, Oracle-ovu metodu upravljanja projektima od 1997.godine. , a danas koristi nekoliko metoda upravljanja projektima . Implementiran je i centralizirani portfelj projekata u kojem je registrirano stotinjak trenutno aktivnih projekata. Mladi ljudi koje zapošljavamo uglavnom dolaze s FER-a, PMF-a, FOI-a i Ekonomskog fakulteta. Tehnički fakulteti u svom programu nemaju previše kolegija koji obrađuju problematiku projektnog menadžmenta, iako uočavamo pozitivne pomake na tom području. FOI i Ekonomski fakultet najviše obrađuju projektni menadžmentu i studenti dolaze s boljim predznanjima. Sve više studenata s tehničkih fakulteta se samoinicijativno usavršavaju u području projektnog menadžmenta što je znak da jača svijest o važnosti i znanjima projektnog menadžmenta i prije završetka studija.

Ina: Božena Cvitanović, direktorica Razvoja upravljačkih projekata
Ina uspješnost svojih projekata osigurava zahvaljujući neprestanom usavršavanju tehnologije i metodologije te ekspertizi stručnjaka. Kompanija je unatoč globalnoj ekonomskoj krizi i izazovima specifičnima za naftnu industriju zadržala vodeću ulogu u nacionalnom gospodarstvu te nastavila sa istraživačkim i razvojnim aktivnostima te osnažila tržišnu prisutnost. Iako projektni menadžment za Inu ne predstavlja novost, kompanija je posvećena sustavnoj edukaciji i razvoju vještina svojih zaposlenika u upravljanju projektima. U tom smislu, u Ini se u posljednjih nekoliko godina redovno organizira tzv. "I Program"; skup projekata koji su međusobno povezani na način da sinergijski ostvaruju unaprijed postavljene strateške ciljeve u različitim poslovnim segmentima i funkcijama. Pri tome se naglasak stavlja na razvijanje korporativne kulture koja prepoznaje važnost i ulogu projektnog menadžmenta u izazovnom poslovnom okruženju. "I Program" predstavlja složenu organizacijsku strukturu koju sačinjavaju voditelji programa, voditelji projekata, voditelj timova i članovi timova koji uspješno vode i najkompleksnije projekte značajne financijske vrijednosti, čiji utjecaji sežu do svih razina grupe. Također, u Ini postoji Služba razvoja upravljačkih analitika čija je zadaća, između ostaloga, unaprijediti vođenje projekata i povećati učinkovitost poslovnih procesa na razini Ina grupe.

Visoka škola Agora: Nenad Bogdanović, prodekan
Upravljanje projektima postalo je vodeći alat u poslovnoj svakodnevici naše škole, jer je velika većina poslovnih operacija u formi projekta s jasno definiranim ciljevima, resursima te vrlo čvrsto zadanom vremenskom dimenzijom. Zapravo, korištenjem tehnika upravljanja projektima kontroliramo i troškovno osjetljiva mjesta i činimo procese efikasnijim. Naši zaposlenici su pretežno visokoškolski nastavnici – profesionalci u branši tržišnih komunikacija kojima je upravljanje projektima višegodišnja svakodnevna uobičajena aktivnost, uz prateće osoblje, administraciju ili prodajne timove. Često se u projektima pridružuju i studenti tako da se znanja i vještine primjenjuju svakodnevno jer za nastavnika je svaki nastavni kolegij unaprijed definirani projekt u kojem sudjeluju i studenti ili svi skupa sudjeluju na nekom možda i profesionalnom projektu za vanjskog naručitelja ili pripremaju projekt za nastup na studenskom natjecanju. U tome kontekstu znanja u upravljanju projektima primjenjuju se stalno. Mi smo škola, koja između ostalog, uči studente kako se projekti zamišljaju, koncipiraju, kreiraju i na kraju kako se njima upravlja. Grupa kolegija koja se bavi upravljanjem projektima možda je najvažnija grupa kolegija na Visokoj školi Agora, pa se analogijom očekuje da i naši nastavnici i zaposlenici budu majstori!

HP: Nenad Marjanović, PMO Manager
HP kao kompanija u potpunosti orijentirana stalnom unaprjeđivanju poslovanja sa svojima korisnicima, ali i svom internom poslovanju, odabrala je upravljanje projektima kao jednu od centralnih disciplina. Ako se radi o projektima koje provodimo s klijentima, onda upravljanje projektima prvenstveno vidimo kao metodu koja nam omogućava da ostvarimo rezultate koje je klijent stavio ispred nas i dao nam svoje povjerenje. Uvijek se trudimo biti agilniji, brži i produktivniji. Kada govorimo o internim projektima, ne postoji inicijativa unutar kompanije koja nije provođena ili praćena korištenjem prakse upravljanja projektima koju koristimo u kompaniji u zadnjih pet do deset godina. Od svakoga zaposlenika koji profesionalno vodi projekte za kompaniju očekuje se da poštuje praksu Upravljanja projektima baziranu na PMI-u jer je to baza naše interne metodologije koja je usklađena i s ISO standardom, ali i s drugim praksama. Svi naši profesionalni voditelji projekta posjeduju profesionalne certifikate za upravljanje projektima kao što su Project Management Professional ili PRINCE2 Practitioner. Ponosni smo da i drugi zaposlenici posjeduje te certifikate. Osim samog educiranja, postoji i snažan PM centralni tim koji brine da naši voditelji projekta dobivaju najnovije informacije i znanja iz svjetske prakse u IT industriji i poslovnom okruženju. Svi novi zaposlenici imaju na raspolaganju više modela edukacija u području upravljanja projektima, od fizičkih, virtualnih edukacija, knjiga, snimljenih predavanja, ali i punih programa certifikacije. To smatramo velikom prednošću za kompaniju. Danas znanja o upravljanju projektima nisu više samo za odabrane profesionalce, ono se smatra obaveznim poslovnim znanjem.

Plinacro: Aleksandar Karre, rukovoditelj Službe investicija
Mislim da je uspješno upravljanje projektima prilično važno za svaku tvrtku pa tako i Plinacro, budući da je ono jedna od temeljnih pretpostavki njegove uspješne realizacije, u zadanim vremenskim i financijskim okvirima. U slučaju projekata koji važnošću nadrastaju okvire tvrke, kao što je često slučaj s Plinacrovim projektima, ono je još i važnije. U upravljanju projektima, rekao bih da je osnovna pretpostavka visoko stručno znanje o konkretnom području na koje se projekt odnosi, ali pored toga potrebne su i vještine poput dobrih organizacijskih sposobnosti, fleksibilnost, uspješnog određivanja prioriteta i dobrog upravljanja vremenom. Također, mislim da voditelj projekta mora biti i motivator, koji će poticati članove tima te biti uspješan u rješavanju eventualnih sukoba koji se među njima mogu pojaviti. Neki od naših zaposlenika imaju iskustvo u vođenju projekata, stečeno u tvrtkama u kojima su ranije radili. Bitno je, također, napomenuti kako su Plinacrovi zaposlenici tijekom proteklih desetak godina bili u prilici samostalno voditi projekte na izgradnji transportnog sustava Republike Hrvatske, a što im je pružilo iznimnu mogućnost stjecanja znanja i iskustva. Kad je riječ o edukaciji, Plinacro općenito podržava inicijativu zaposlenika u daljnjem stručnom usavršavanju, pa tako i u dijelu upravljanja projektima.

Hrvatska pošta: Matija Popović, izvršni direktor Ureda za upravljanje projektima i organizacijom
Hrvatska pošta prepoznala je izvrsnost u provedbi aktivnosti kao jednu od mjera koja omogućuje realizaciju strateških odrednica. Za potrebe efikasne provedbe od 2013. intenzivno ulažemo u razvoj projektnog menadžmenta. Prepoznata je potreba za formiranjem Ureda za upravljanje projektima, koji odgovara izravno Upravi, a zadužen je za poboljšanje zrelosti projektnog upravljanja u tvrtki. Dobar voditelj projekta želi napraviti dobar posao! Entuzijazam je ključan u ostvarivanju dobrog projekta: on nadahnjuje sve članove tima, prenosi pozitivnu energiju te otvara nove perspektive. Entuzijazam je najbolji saveznik u održavanju motivacije među članovima tima. Mislim da se 80 posto uspjeha projekta pripisuje 'soft skillsima', dok samo 20 posto otpada na znanja tehnika i alata. U tom smjeru pokušavamo i odabrati nove djelatnike koji dolaze na mjesta voditelja projekata. Certifikati nisu ključni, biramo karakternu osobinu, a potom usmjeravamo prema certifikaciji. Tehnička znanja lakše je steći. U Uredu postoje raznolika znanja, različite razine iskustva, različiti industrijski background, što omogućuje učenje u svim smjerovima. Pravilo je da se djelatnici nakon nekoliko projekata u Hrvatskoj pošti usmjeravaju na polaganje PMP ispita. S ponosom možemo reći da u tvrtki radi šest PMP certificiranih voditelja projekata i dva ACP certificirana voditelja projekta. Edukacija nam je izrazito važna. Uz eksterne edukacije i konferencije, PMO je organizator interne edukacije vođenja projekata koju je pohađalo već više od stotinjak djelatnika iz raznih organizacijskih jedinica. Ipak, najviše vjerujemo da je najbolje učenje kroz rad, stoga nerijetko pokušavamo testirati drukčije metodologije, poput Agile/Lean i sličnih, kada voditelji na svojoj koži izravno mogu osjetiti prednosti i nedostatke pojedinih metoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close