Liburnia u Portorož ulaže milijune, Opatija na čekanju

Autor: Suzana Varošanec , 25. ožujak 2015. u 11:00
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

LRH, u kojoj Grad Opatija ima kontrolni paket, u posljednje je dvije godine investirala gotovo 45 milijuna eura u druge destinacije.

Privatizirani Liburnia Riviera Hoteli već četiri godine u većinskom vlasništvu SN holdinga bilježe rast svih financijskih pokazatelja – udvostručenje prihoda na 400 milijuna kuna, oko sedam puta veću bruto dobit, gotovo 100 posto veće smještajne kapacitete, ali i dvije velike akvizicije hotelskih tvrtki u Cavtatu i Portorožu.

Sad se pripremaju za novi investicijski ciklus koji prema informacijama Poslovnog dnevnika kreće ove jeseni, dok se u pozadini ove uspješnice nagađa o  pripremi terena za vlasničko preslagivanje i prodaju većinskog udjela. Iako to zasad nije moguće provjeriti (Darko Ostoja do zaključenja broja nije bio dostupan za komentar), doznajemo da na novom planu ulaganja intenzivno radi Uprava LRH koju vodi predsjednik Uprave Igor Šehanović. On bi kako se priča uskoro s planovima trebao upoznati Nadzorni odbor opatijske kompanije, a službenu potvrdu toga dobili smo i od Franca Palme, predsjednika Nadzornog odbora LRH. Ovaj iskusni turistički djelatnik povjerio nam je svoja očekivanja da će Uprava prezentirati novi plan investicija Nadzornom odboru što na red dolazi nakon redovne godišnje dioničke skupštine LRH u svibnju. Između ostalog to bi značilo i rekonstrukciju Hotela Palace-Bellevue.

"S konkretnim projektima iz novog investicijskog ciklusa službeno će nas upoznati na sjednici NO-a koja će se održati nakon dioničke skupštine, s time da će najavljena ulaganja krenuti na jesen", kaže Palma demantirajući pritom nategnute odnose koji navodno postoje na relaciji dva najveća dioničara – većinskog SN holdinga Darka Ostoje i Grada Opatije, koji preko tvrtke Nova Liburnija d.o.o. drži kontrolni paket.

U Opatiji se uzburkalo nakon zaredalih velikih investicija ove perjanice opatijskog turizma (15-ak hotela) koje zaobilaze Opatiju, a konkretni povod bila je najnovija akvizicija 4 hotela u Portorožu. Naime, u posljednje dvije godine LRH je u dvije akvizicije investirao što direktno, što indirektno minimalno 45 milijuna eura.

Prvo je preuzeo Hotele Cavtat (80% procijenjuje se da je stajalo 20-ak milijuna eura) za što je imao suglasnost predstavnika liburnijskih jedinica lokalne samouprave koje imaju kontrolni paket, a potom indirektno u portoroške hotele iz sastava Hotela Bernardin. O samoj kupoprodajnoj cijeni nema službenih informacija, ali se navodno radi o 25 milijuna eura. Što se hotela u Portorožu tiče neslužbeno se spominju skorašnje investicije u rekonstrukciju od 10-ak milijuna eura. No, upravo za ovu posljednju investiciju tvrtka Nova Liburnija, tj. njezini vlasnici Grad Opatija i ostali nisu bili službeno informirani jer je investicija formalno izvedena preko povezanog cavtatskog društva.

S druge strane, Grad Opatija je čini se predugo inzistirao na staroj obvezi dok je LRH bio u portfelju države za izgradnju kongresnog centra i doma kulture zbog čega je bio zakočen projekt izgradnje srušenog Hotela Zagreb u središtu Opatije. Kako iznose iz Udruge malih dioničara LRH, na tom su se projektu u srazu našle različite vizije razvoja tvrtke nakon njezine privatizacije Ostoje i Dujmića, a po toj verziji LRH koji se nije mogao punim jedrima razmahati s ulaganjima u Opatiji krenuo je s akvizicijama u drugim sredinama gdje su dobrodošli. Začuđuje, pak, takav odnos grada zna li se da je godinama inzistirao na dobivanju kontrolnog paket upravo kako bi osigurao turistički prosperitet Opatije, komentiraju poznavatelji, dok gradonačelnik Dujmić sve to opovrgava. Dujmić najavljuje da Opatija sama kreće u gradnju svojeg centra za kongresni i kulturni turizam, na zemljištu iza Hotela Imperial koje je u gradskom vlasništvu.

To, pak, znači da je za projekt izgradnje Hotela Zagreb otpala prva zapreka, a ostale koje se tiču zahvata u projekt i prostornoplanske dokumenacije čeka isti ishod. "Mogu potvrditi da smo dobili zahtjev LRH da žele promjene tog projekta, pa se može očekivati da će ta tema uskoro doći na dnevni red gradskog vijeća", kaže Dujmić. Navodi i da je u tijeku natječaj za izvođača projekta koji je s PDV-om vrijedan 43 mil. kuna koji će financirati kreditom za koji je prije dvije godine dobila dozvolu Ministarstva financija. "Natječaj će uskoro biti zaključen, a odabrani izvođač započet će s radovima na jesen, dok se završetak projekta planira za godinu i pol dana. Riječ je o objektu koji je Opatiji nasušno potreban", kaže Dujmić.   

Ulaganja LRH

Kronologija kroz tri godine
2012. uloženo je 26 mil. kn
2013. uloženo je 54 mil. kn
2014. uloženo je 88,5 mil. kn umjesto najavljenih 200 mil. kn
Umjesto toga kupljeni su Hoteli Cavtat
Trenutno se obnavlja hotel Excelsior u Lovranu.
U 2014. obnovljen je u potpunosti hotel Kvarner i kategoriuzacija je podignuta na 4*
U sklopu toga je obnovljena i villa Amalia u Opatiji takđer na 4*
U Hotelu Admiral 4* su potpuno obnovljene sobe
U Lovranu su potpuno obnovljene apartmanske vile Elsa, Atlanta, Belvedere, sve na 4*
Prve godine od kada je SN holding vlasnik obnavljan je i hotel Ambasador 5*  i villa Ambasador
Ambasador je od 2010 podigao popunjenost na 75%

Komentari (1)
Pogledajte sve

a da ivo dujmic objasni zasto je to tako…a stalno se naglasava razvoj opatije kao prioritet!
[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

New Report

Close