Lesnina pobijedila recesiju i politiku

Autor: Božica Babić , 30. svibanj 2010. u 22:00

Rezultat Lesnine ima posebnu dimenziju kada se zna da je prodaja namještaja u 2009. pala oko 21 posto

Prihod Lesnine u 2009. godini iznosio je gotovo 630 milijuna kuna. Kada u recesijskoj godini asortimanu koji ne pripada elementarnim potrepštinama nužnim za preživljavanje u razdoblju dok je nezaposlenost znatno povećavala volumen, a prodaja stanova bilježila nezapamćene minuse prihod raste više od 23 posto, taj podatak svjedoči o iznimnim aktivnostima, kako vodstva tvrtke, tako i o lojalnosti kupaca. Ni zahlađeni slovensko-hrvatski odnosi kojima politika unatrag godinu-dvije kroji kojekakva iznenađenja nisu lani odmakli Hrvate od šopinga u Lesnini. Naprotiv, potrošili su 120 milijuna kuna više nego 2008. godine. Spomenutim prihodom Lesnina se prošle godine uspjela izboriti za prvu poziciju među sedam tvrtki, čija je primarna djelatnost proizvodnja i/ili trgovina namještajem, koje su se svrstale među 500 najvećih ovdašnjih kompanija, izlistanih na temelju podataka iz financijskih izvješća dostavljenih Financijskoj agenciji. Rezultat Lesnine ima posebnu dimenziju stavi li se prema podatku Državnog zavoda za statistiku da je prodaja namještaja u 2009. u odnosu na 2008. pala oko 21 posto.

Mreža trgovina
U krug uspješnih trgovaca ušli su još bjelovarska Prima i austrijska Kika, no njihov skupni učinak tek je za nijansu bolji od Lesnine, prihod Prime iznosio je 329, a Kike 307 milijuna kuna. I dok je Prima lani imala rast od sedam posto, Kika je u odnosu na 2008. pala u prihodu 3,5 posto. Kika posluje samo kroz dva prodajna mjesta (Zagreb/Slavonski Brod), dok Lesnina i Prima imaju vrlo brojnu mrežu trgovina. Kod preostale četiri tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom namještaja i nemaju vlastitu maloprodaju iznenađuje izniman skok prihoda Exportdrva, sa 256 na 452 milijuna kuna. Glavnina prihoda ostvarena je trgovanjem s međunarodnim tržištima, čak 342 milijuna kuna, a namještaj mahom završava u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj. Exportdrvo dioničarima je nedavno najavilo kako će im uskoro biti isplaćena dividenda po dionici 12,5 kuna. Za Finvest iz Čabra, virovitički TVIN i Spačvu iz Vinkovaca prošla će godina ostati zapamćena kao velika noćna mora. Finvestu je prihod na godišnjoj razini pao 18%, na 242 milijuna kuna, TVIN-u 26 posto pa je uprihodio samo 228 milijuna kuna, dok je Spačva godinu zaključila sa 176 milijuna kuna, što je gotovo 30% manje nego na kraju 2008. godine.




Rast (ne)zaposlenosti
Zbog evidentnih problema u poslovanju prošle godine većina tvrtki iz ove skupine posegnula je i za smanjivanjem broja zaposlenika. Tako je Finvest listu kadrova smanjio za osam djelatnika, Kika za 27, Exportdrvo za 29, TVIN za 156, dok je Spačva broj od 1106 zaposlenih spustila na samo 645. Za razliku od njih, Lesnina je zaposlenost lani povećala gotovo osam (32), a Prima sedam posto, odnosno zaposlila je 31 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close