Lani rast imovine otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2014. u 15:55
Thinkstock

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom krajem prošle je godine bila nešto veća od 13 milijardi kuna.

Ukupna neto imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom na kraju prošle godine iznosila je 13 milijardi kuna, što je u odnosu na kraj 2012. porast za 3,3 posto, podatak je iznijet na današnjoj sjednici Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK na kojoj su dodijeljene i godišnje nagrade "Top of the Funds".

Po iznijetim podacima, u Hrvatskoj je krajem 2013. godine bilo 25 društava za upravljanje investicijskim fondovima koja su upravljala sa 108 otvorenih investicijskih fondova (86 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, 15 s privatnom ponudom i sedam fondova rizičnog kapitala) te četiri zatvorena investicijska fonda.

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom krajem prošle je godine bila nešto veća od 13 milijardi kuna.

U ukupnoj imovini najveći je udio novčanih fondova, 75,2 posto, udio dioničkih je 14,7 posto, mješovitih 7,2 posto, a udio obvezničkih fondova je 3 posto.

Najboljim otvorenim investicijskim fodovima s javnom ponudom u prošloj godini i najboljem društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2013. danas su uručene i nagrade "Top of the Funds".

Godišnju nagradu za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je PBZ euro novčani fond, kojim upravlja PBZ Invest, a najbolji je kunski novčani fond VB cahs.

Nagrada "Top of the Funds" za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu HI – Conservative, kojim upravlja Hypo Alpe-Adria Invest, a najbolji mješoviti fond je Allianz Portfolio, kojim upravlja Allianz Invest, dok je najbolji dionički fond ZB Euroaktiv, kojim upravlja ZB Invest.

Godišnja nagrada "Top of the Funds" za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima pripala je društvu za upravljanje ICAM.

Iz Allianz Investa su danas, u povodu nagrade Allianz Portfoliu za najbolji otvoreni mješoviti investicijski fond, priopćili da u sljedeća četiri mjeseca, do kraja listopada ove godine oslobađaju sve uplate ulazne naknade.

Allianz Invest upravlja s tri investicijska fonda, uz Allianz Portfolio upravlja i jednim novčanim i jednim dioničkim fondom, Allianz Cash i Allianz Equity.

Komentirajte prvi

New Report

Close