Križobolja odnese 2-3 posto BDP-a EU

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2015. u 21:59
Predavači na čelu s prof. dr. Draganom Primorcem

Svaki treći pacijent koji se liječi u Sv. Katarini u Zaboku dolazi iz inozemstva.

Gubici ekonomija EU zbog posljedica liječenja i izostanka oboljelih od križobolje kreću se godišnje oko dva-tri posto BDP-a EU.

Učestalost kronične križobolje varira između 5 i 11%, što uzrokuje izravni godišnji trošak veći od 7000 eura po bolesniku. Istaknuto je to, među ostalim, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina u Zaboku na skupu o dijagnosticiranju, liječenju i rehabilitaciji oboljelih od mišićno-skeletnih oboljenja, koji je okupio 80-ak liječnika primarne zdravstvene zaštite. U uvodnom govoru prof. dr. Dragan Primorac istaknuo je nove postupke iz  personalizirane i regenerativne medicine koji se uskoro uvode u bolnicu Sv. Katarina.

Ta je bolnica razvila integralni pristup dijagnosti, liječenju i rehabilitaciji mišićno-skeletnih oboljenja na jednome mjestu, što ju je učinilo atraktivnom na svjetskom zdrastvenom tržištu, pa već svaki treći pacijent koji se liječi u Sv. Katarini dolazi iz inozemstva. Ta je bolnica članica Europskog konzorcija u čijem je sastavu devet država kojima je odobreno oko 7,6 mil.  eura s ciljem razumijevanja mehanizma nastanka kronične križobolje. Prof. dr. Primorac kao predsjednik znanstvenog odbora najavio je održavanje konferencije "Budućnost zdravstvene industrije", koju Poslovni dnevnik u suradnji s vodećim hrvatskim liječnicima organizira u Zagrebu 20. listopada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close