Kredit EBRD-a od 20 milijuna eura za obnovu i modernizaciju proizvodnje čelika

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2013. u 12:41
Žarko Bašić/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Planovi uključuju i obnovu kapaciteta postrojenja kako bi se proizvodnja u Sisku u potpunosti integrirala u proizvodni lanac kompanije Danieli.

EBRD pruža potporu ponovnom pokretanju proizvodnje u Željezari Sisak, u središnjoj Hrvatskoj, priopćeno je iz EBRD-a. Tvornica ima dugu povijest proizvodnje željeza i bila je jedan od najvećih poslodavaca. Sisačku željezaru kupila je talijanska kompanija Danieli i njihova tvrtka kćer željezara ABS kreće u obnovu i modernizaciju programa kojeg EBRD podržava s iznosom od 20 milijuna eura.

Planovi uključuju i obnovu kapaciteta postrojenja kako bi se proizvodnja u Sisku u potpunosti integrirala u proizvodni lanac kompanije Danieli. Postrojenje u Sisku će proizvoditi poludovršene proizvode od čelika koji će se potom transportirati ili u glavno postrojenje ABS-a smješteno u sjevernoj Italiji, u Udinama ili dalje u Njemačku i na druga tržišta.

ABS, vodeći europski proizvođač za specijalizirane proizvode od čelika, je podružnica Danieli grupe, jedne od vodećih svjetskih grupacija za opskrbu postrojenja za proizvodnju željeza. ABS je vodeći dobavljač čelika za automobilski i energetski sektor. Postrojenje Sisak, između ostalog je odabrano i zbog dobre prometne povezanosti s ABS-ovim najvažnijim klijentima. Prethodni vlasnik Sisačke željezare, US CMC, preuzeo je postrojenje 2007. i upravljao njime do 2011., tijekom kojeg razdoblja je realizirano nekoliko novih investicija u tvornicu.

Zsuzsanna Hargitai, Direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku, izjavila je: ‘Ova investicija porticaj je visokovrijednoj metalurškoj proizvodnji u Hrvatskoj. EBRD je odlučna podržati sva nastojanja za jačanje hrvatske industrijske baze promovirajući konkurentne i učinkovite kompanije i mobilizacijom hrvatske jake inženjerske tradicije. Posebno nam je drago što će investicijski program u Sisku rezultirati značajnim stupnjem učinkovitosti po pitanju zaštite okoliša, energetske potrošnje i resursa.’

Alessandro Brussi, predstavnik Danieli Grupe, rekao je: ‘ABS Sisak u Hrvatskoj će poslovati onakvom kvalitetom i konkurentnošću koje je ABS u Italiji ostvario već prije mnogo vremena. Jako smo zadovoljni što u EBRD-u imamo pouzdanog partnera uz kojeg će Danieli Grupa internacionalizirati svoje poslovanje.’

EBRD posluje u Hrvatskoj od osamostaljenja zemlje i do danas je investirala više od 2.5 milijardi eura u 140 projekta. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturu, poduzeća, financijske institucije i energetiku. EBRD će tijekom 2013. usvojiti novu Strategiju za Hrvatsku za razdoblje 2013. – 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close