Končar već traži izmjenu plana po kojem je i izabran

Autor: Marija Brnić , 09. travanj 2018. u 22:00
Razgovori Končara i Uprave Uljanika počeli su jučer, a nastavljaju se i danas/Goran Stanzl/PIXSELL

Čelnik Kermas energije najavio novi program u svibnju.

Već prvog dana razgovora o ulasku Kermas energije Danka Končara u Uljanik pokazuje se da taj proces neće ići u okvirima i dinamici koju su najavili iz pulskog brodogradilišta.

Novinarima je Končar otvoreno poručio da plan restrukturiranja treba ići na doradu, te da će "revidirani ili novi plan biti poznat do kraja svibnja".

Ta odgoda predstavlja novu neizvjesnost za likvidnost grupacije i poslove njezina dva brodogradilišta, a s druge strane začuđuje izostanak reakcija iz samog Uljanika. Jer, za odabir Kermas energije kao strateškog partnera za dokapitalizaciju Uljanika i potom restrukturiranje Uljanik Brodogradilišta upravi i nadzornom odboru pulske grupacije presudno je bilo upravo to što je taj ulagač izrazio spremnost "da bez prethodnih, dodatnih i uvjetovanih prethodnih radnji" realizira program restrukturiranja.

U Izvještaju koje je uprava proslijedila prošli tjedan Ministarstvu gospodarstva navodi se kako je ponuda Kermasa u odnosu na druge dvije "bitno bliža ključnim elementima i strateškim ciljevima programa restrukturiranja, te podrazumijeva trenutno uključivanje u provedbu restrukturiranja bez dodatnih uvjeta i zahtjeva, a sve u kontekstu kratkih rokova i potrebe za likvidnošću i kontinuitetom proizvodnje brodogradilišta". 

No, iz prvih izjava da se osjetiti da je Končar već preuzeo kormilo u Uljaniku. "Kermas je prihvatio načela iz plana restrukturiranja, no taj plan treba doraditi", poručio je, najavivši pripajanje svog Brodotrogira u Uljanik. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Našla krpa zakrpu, Ta “kriminalna uprava” je već odavna u dosluhu sa njime. Već viđeno u Brodotrogiru. Taktički (politički) manevri u dosluhu sa upravom Brodotrogira (u biti upraviteljem Mateom Tramontanom) za akviziciju Brodotrogira započeli su 2000. godine. Trebalo je sačekati pogodan trenutak da HNS dođe na vlast. Isto je tako mjenjan plan restrukturiranja sa davanjem posebne novčane (160 mil kuna) i političke potpore. Ubacivanjem Brodotrogira u plan restrukturiranja Uljanika vjerojatno se od države želi izmusti sredstva za pokriče gubitaka koje je Končareva nesposobna uprava prouzrokovala u Trogiru. Kraj priće.

Gospodin, a lovi u mutnom, klasičan hrvatski poduzetnik.

Koliko god je gospodin Končar lovac u mutnome, pa nije blesav da prepusti izradu plana restrukturiranja kriminalnoj upravi koja je dovela dva brodogradilišta u izuzetno velike financijske probleme??

New Report

Close