‘Kod javnih ulaganja ne računajte puno na proračun’

Autor: Ana Blašković , 05. studeni 2017. u 22:00
Marić podsjeća na važnost EU fondova/ Jurica Galoić/PIXSELL

U državnim kompanijama potrebno je mijenjati način razmišljanja, drži ministar.

Govoreći na konferenciji Instituta za javne financije o javnim ulaganjima kao katalizatoru održivog rasta, ministar financija Zdravko Marić rekao je u petak da će država stvoriti dodatan prostor za javne investicije, ali da pritom ne treba u potpunosti računati na državni proračun. 

"Važni su EU fondovi, ali i kompanije u državnom vlasništvu. U njihovim se rukama nalaze ključni potezi. U tim kompanijama moramo promijeniti način razmišljanja jer nije svaka investicija dobra. Mora se razmišljati o posljedicama, dobrim i lošim", rekao je Marić. Nakon što je sedam mjeseci 2016. potrošeno na analizu poreznog sustava, intencija je dodatno ga pojednostaviti.

Ministar je potom lopticu prebacio na jedinice lokalne uprave. Njima je država prepustila prihode poreza na dohodak s namjerom jačanja lokalnih proračuna, ali povećao prostor za ulaganja te povlačenje novca iz EU fondova. "Kod privatnih investicija uvijek se postavlja pitanje može li Vlada učiniti više, a iako su odgovori ponekad jednostavni, implementacija nije", rekao je ministar.

Nakon uvodnog govora, Marić je u razgovoru s novinarima rekao da iako je aktivacija državne imovine podbacila u odnosu na plan, i dalje je jedan od tri stupa Vlade za smanjenje javnog duga. U ovogodišnjem proračunu bilo je planirano 1,4 milijarde kuna privatizacijskih prihoda, dosad je realizirano niti 400 milijuna, a u rebalansu za 2017. se očekuje da će se ta brojka udvostručiti do kraja godine i dosegnuti oko 800 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close