Kninu 168 milijuna kuna europskih sredstava

Autor: Slavica Vuković/VL , 20. prosinac 2016. u 22:01
Gradonačelnik Knina Nikola Blažević, ministrica Gabrijela Žalac i ministar Tomislav Ćorić/H. J./PIXSELL

Studentski dom i knjižnica financirani zajmom Europske investicijske banke od 22,6 milijuna kuna.

Velik je dan jučer bio za Knin. Potpisan je sporazuma o provedbi Intervencijskog plana grada Knina, zahvaljujući kojemu će u narednih šest godina dobiti 168 milijuna kuna za razne projekte, kninskom Veleučilištu Maraka Marulića predana je zgrada novog, suvremeno opremljenog studentskog doma i otvoren je novi prostor kninske Narodne knjižnice.

 "Intervencijski plan za Knin dio je novog programa regeneracije ratom oštećenih područja gradova i odnosi se još na Benkovac, Petrinju, Beli Manastir i Vukovar. Očekujem da ćemo već početkom 2017. početi objavljivati natječaje. Za Knin, u prvom planu je obnova stare jezgre, valorizacija Krke, gospodarski projekti, odnosno natječaji za poduzetnike kako bismo razvili gospodarsku djelatnost. Posebno me veseli što smo kroz Fond za regionalni razvoj osigurali i 80 od 15 posto koje je Knin trebao sufinancirati, tako da će u konačnici Grad izdvojiti oko tri posto za projekte iz fondova EU. Na tome ću kao ministrica inzistirati kako bih pomogli najnerazvijenijim područjima",  poručila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja držeći da je obnova vojnog skladišta i  njegova prenamjena u studentski dom početak jednog novog Knina.

I dom i knjižnica financirani su iz zajma Europske investicijske banke u iznosu od 22, 6 milijuna kuna, a 4 milijuna za opremanje doma osigurala je hrvatska Vlada. Od ideje do realizacije pretvaranja vojnog skladišta u studentski dom prošlo je deset godina. Lavovski dio posla odradila je bivša gradonačelnica Josipa Rimac pa joj je gradonačelnik Nikola Blažević, koju ju je zamijenio prije godinu i pol dana zahvalio na učinjenom. Ministrica Gabrijela Žalac je najavila kako će se ubuduće takvi projekti završavati u roku od dvije godine. Uređeni i vrhunsko opremljeni studentski dom sa 79 ležajeva u sobama s čajnom kuhinjom, mikrovalnom pećnicom, štednjakom i hladnjakom te kupaonicama u utorak je Grad Knin, koji je zgradu dobio od Vlade te je preuredio, predan je Veleučilištu, a prve će studente primiti za mjesec-dva.

"Veleučilište u Kninu ima studente iz Slavonije, Velike Gorice, Bosne i Hercegovine. Na studiju poljoprivrede Ministarstvo znanosti i obrazovanja financirat će inovacijsko središte u kojemu će studenti i profesori pripremati nova otkrića", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić.  Na kninskom Veleučilištu upisano je 455 studenata na pet studijskih programa, a u utorak je bilo osobito svečano jer je održana i promocija diplomanata. Gradonačelnik Blažević vrlo je optimističan. Smatra da će sve ovo za rezultat imati i otvaranje novih radnih mjesta. "Želimo poticati gospodarstvo, razvoj turizma, OPG-ova i otvaranje novih radnih mjesta", kaže kninski gradonačelnik Blažević. Na području Kninu živi oko 15,5 tisuća ljudi, u gradu oko 11,5 tisuća. Na Zavodu za zapošljavanje je oko 1600 ljudi, a ima oko 2800 zaposlenih. Na svečanosti je bio i ministar rada Ante Ćorić, šibensko-kninski biskup Tomislav Rogić i brojni drugi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

***ako bilotko u Hrvatskoj izvuče 168 milijuna eura iz fondova EU ja budem goli plesal na ovom forumu… samo totalni naivci još puše priče o nekim novcima iz EU fondova, to jedino može dobiti država(i to je pitanje) i vrh političke piramide za privatne poslove…ak ima još koji normalan novinar nek istraži koliko je novaca povučeno iz fondova i tko je povukao… šokirat će se

o tome pričaju novinari i političari dvije pune godine i ponavljaju se a ništa se još od projekata ne vidi. u međuvremenu iz grada pravac zapadne europe odselilo otprilike 4500-5000 kninjana. to je rezultat zadnje dvije godine u kninu odselio grad veličine grada drniša. haug

New Report

Close