Kako to da u Istri nema požara?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Brojke govore da istarski vatrogasci situaciju na terenu drže pod kontrolom.

Osim što su uvijek na raspolaganju ako treba pomoći kolegama na jugu, istarski vatrogasci imaju i jedinstven vatrogasni sustav.

Svi su umreženi, imaju nadzorne kamere na terenu i sporazum o intervencijama s kolegama iz susjedne Primorsko- goranske županije, sa Slovencima i Talijanima.U posljednja tri mjeseca u Istri je buknulo oko 170 požara na otvorenom, ali samo se jedan rasplamsao, izgorjelo je 10 hektara gustog raslinja i u pomoć je pozvan kanader, piše RTL

Brojke govore da istarski vatrogasci situaciju na terenu drže pod kontrolom. "Moramo zahvaliti sustavu koji imamo napravljen, gdje je trenutno 1340 ljudi točno raspoređeno u taj sustav, u 7 JVP 230 vatrogasaca, 35 DVD-a s 1050 vatrogasaca, tu su djelatnici Hrvatskih šuma njih 40 na raspolaganju, 20 sezonskih vatrogasaca sa 197 vozila", ističe vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Kreću u kupnju novih vozila vrijednih 40 milijuna kuna. Objedinjenom javnom nabavom uštedjet će 20 posto. "I ove godine planiramo u zajedničkom sustavu, sa cijelom Istrom, sa svim područnim vatrogasnim jedinicama ići u nabavu 40 do 45 vozila", kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

U Istri administrativne granice gradova i općina za vatrogasce ne postoje. Kad gori - gase svi svima. Uz bok profesionalcima stoje dobrovoljci. Posao im olakšava i videonadzor. 30 kamera vrijednih 7 milijuna kuna, diljem Istre danonoćno bilježi svaki pokret. Snimaju površinu od tri i pol tisuće četvornih kilometara. Nad Rovinjom leti i jedan dron, a pokazao se kao vrlo koristan pa dronove misle implementirati u čitav sustav.  "Građanima mogu reći da mogu biti mirni i spokojni, obilazimo teren četiri puta dnevno, osmatramo, dojavljujemo", kaže predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula Petar Znahor.

Nova zgrada medulinskog DVD-a vrijedi 4 i pol milijuna kuna. U njoj je 60 članova, a njih 38 može na svaku intervenciju. Znači da s tehnikom mogu na svako požarište, osim na vrh Učke i jedan dio prema Labinu. Tako požar sasijeku u početku.

Postoji čak odluka općine Medulin da za svaki sat proveden na požaru imaju pravo na 25 kuna. Nitko ih nikada nije tražio, piše RTL.

Komentari (6) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!