Kako bi bio uspješan, HEP mora izaći na tržište regije

Autor: Marina Šunjerga/VL , 21. srpanj 2014. u 22:01
Ministar je najavio i burzu enregije koja će profunkcionirati 2015./Jurica Galoić/PIXSELL

Inače, država kroz koncesiju uzima oko 56 posto ukupne tržišne vrijednosti nafte i plina.

Hrvatska elektroprivreda, Ina i eksploatacija Jadrana i kopna bile su glavne okosnice rasprave o energetskoj budućnosti Hrvatske koja se održala na Veleučilištu VERN.

"Otvaranjem tržišta električne energije HEP-ov udjel na domaćem tržištu pada. Bio bih sretniji da HEP drži po 10 posto na devet tržišta u okruženju, nego što sad ima 90 posto udjela na domaćem tržištu-  rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuvši da HEP mora izaći na tržišta regije i sklapati strateške saveze s velikim tvrtkama kako bi nadoknadio taj pad. Uprotivnom ga čekaju problemi u skoroj budućnosti. Vrdoljak je kritizirao Upravu HEP-a da nije napravila dovoljno u tom smjeru.

A do početka 2015. profukcionirati će u potpunosti burza energije pa se očekuje da će cijene električne energije padati. Vrdoljak očekuje nove igrače na tržištu na kojem je zasad za prodaju energije prijavljeno 14 tvrtki. Ipak najbolja pretpostavka je uspješan ishod natječaja i istraživanja Jadrana i kopna. Ako natječaji uspiju nafte i plina će biti dovoljno i za potrošnju, ali i za izvoz. Azra Bračković, iz ExxonMobil-a upozorila je da su to dugotrajni poslovi te da će prije eksploatacije nafte ili plina proći godine istraživanja. Ipak napomenula je da uz svaki ugovor o koncesiji stoji i ugovor po kojem naftna kompanija mora angažirati lokalne tvrtke na investicijama, kao i ulagati u lokalnu sredinu. Inače, država kroz koncesiju uzima oko 56 posto ukupne tržišne vrijednosti nafte i plina, a dio cijene odlazi i u proračune lokalnih jedinica. Tek kad budemo imali dovoljno plina i nafte i veliki infrastrukturni projekti poput LNG-a imat će smisla, istaknuo je Vrdoljak te pojasnio kako s EK pregovaraju o tom projektu.

Razvoj energetike kroz obnovljive izvore energije potakao je raspravu. Vrdoljak ističe da neće poticati industrije koje ne zapošljavaju niti koriste domaću komponentu, a to su vjetar ili solarna energija, dok se ne promijeni model, ali da podršku ima ulaganje u biomasu ili bioplin. Time ke za pravo dao Hermanu Seidlu, direktoru Agrokor energije, tvrtki iz Agrokor koncerna, koja je izgradila dvije bioplinske elektrane ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura, a od 2015. u tri takva postrojenja planiraju uložiti još 315 milijuna kuna.

O Ini 

Peti krug pregovora

Idemo u peti krug pregovora, a to će biti 'binarni krug', poruka je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka kojeg u petak očekuje novi krug pregovora s mađarskim MOL-om oko odnosa u Ini. Stručnim izrazom pojasnio je taktiku u narodu poznatu pod sintagnom 'ima struje-nema struje'. "Tražim odgovor na to imamo li ili nemamo dogovor o načinu upravljanja. Postojeći model temelji se na korupciji i ja to želim promijeniti", poručio je Vrdoljak. Najviše ga ljuti, kazao je Vrdoljak, to što je Ina izvozila plin, dok je domaća industrija patila pa je rekao i da je do 2009. do 2012. Dina Petrokemija 'ubijena cijenom plina'. Pred pregovore Vrdoljak otvara karte oko vlasničke budućnosti Ine. "Nije Gazprom jedini koji je došao", kaže Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close