Je li Jakovina prekršio zakon o potporama?

Autor: Božica Babić , 16. kolovoz 2013. u 16:20
Stjepan Kunovec/D. Špehar/PIXSELL

Nisu svima jednako smanjene potpore, kaže Stjepan Kunovec iz Poljoprivredne komore.

Zašto ministar Tihomir Jakovina uporno krije kojim je gospodarstvima za 2012. potpore isplatio u 100- postotnom iznosu, kako bi ostalima uskratio 35 do 40 posto od njihovih prava? Takvim postupanjem samo dolijeva ulje na vatru, motivira nove izlaske traktora na prometnice i potiče gnjev farmera," ističe Stjepan Kunovec, predsjednik Saveza udruga središnje Hrvatske, u Poljoprivrednoj komori zadužen za rad svih farmerskih udruga.

U 2011. za potpore je isplaćeno 2,87 milijardi kuna, a za prošlu godinu 2,42 milijarde, podsjeća Kunovec. Upravo ta dva podatka, upozorava, vrlo konkretno oslikavaju da su potpore za 2012. u prosjeku trebale biti manje ni za dvadesetak posto. Takav pad potpora, uvjeren je, ne bi izazvao uzbunu među poljoprivrednicima, i oni su svjesni da je kriza uzela svoj danak na državnim financijama. Međutim, ministar je, tvrdi Kunovec, iz samo njemu znanih razloga prekršio zakon. Naime, u zakonu o potporama izrijekom stoji da ukoliko u proračunu nema dovoljno sredstava onda se potpore smanjuju proporcionalno svima.

Neke od udruga, iznosi Kunovec, ozbiljno se pripremaju zatražiti od Državnog odvjetništva neka ocijeni zakonitost ministrova postupanja s prošlogodišnjom isplatom potpora. Hoće li idućih dana na jedan drugi prekršaj reagirati ministar Mirando Mrsić, u čijem se resoru vodi službena evidencija sindikata, ostaje nepoznato. S te adrese su nam odgovorili: "U registru udruga sindikata koji se vodi u ovom Ministarstvu nije registriran Sindikat hrvatskih seljaka." Što najkraće znači da se Tomislav Pokrovac zapravo lažno predstavlja kada kaže da je predsjednik SHS-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako registar branitelja moze biti javan onda moze i mora biti i ovo.

A sto se tice Dorha i Uskoka ??????

New Report

Close