‘Ne zanimaju me parcijalni interesi pojedinih vlasnika šećerana’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 09:20
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poduzeli smo sve pravne radnje prema Višem upravnom sudu i Ustavnom sudu, kazao je Jakovina koji odluku Upravnog suda drži neprimjerenom, jer nije ostavila mogućnost žalbe.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je u Slavonskom Brodu, u povodu obrazloženja presude Upravnog suda u Osijeku koji je u ožujku poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, istaknuo kako ga zanimaju interesi hrvatskih proizvođača šećerne repe i da se proizvodi u Hrvatskoj.

Sud je, prema ministrovim riječima, Ministarstvu naložio ponovno donošenje rješenja o rasporedu kvota za dvije od tri hrvatske šećerane. Ponovio je kako je odluka (o raspodjeli kvota) donesena na osnovu određenih kriterija, transparentno, na osnovu ovlasti koje ima i na način na koji funkcionira samo ministarstvo.

Poduzeli smo sve pravne radnje prema Višem upravnom sudu i Ustavnom sudu, kazao je Jakovina koji odluku Upravnog suda drži neprimjerenom, jer nije ostavila mogućnost žalbe.

Kazao je kako je Ministarstvo ipak donijelo novo rješenje o podjeli kvota, napominjući kako je ono prije svega doneseno u interesu proizvođača šećerne repe u Hrvatskoj.

"Ne zanimaju me parcijalni interesi pojedinih vlasnika šećerana koji svoje tvrtke žele što bolje prodati na europskom tržištu. Zanimaju me interesi hrvatskih proizvođača šećerne repe i da se ona proizvodi na poljima u Slavoniji i Baranji, a ne na poljima u Mađarskoj, Francuskoj ili negdje drugo", kazao je Jakovina.

Osječki Upravni sud početkom ožujku je, odlučujući o tužbi županjske Sladorane i virovitičkog Vira, poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer.

Prema rješenju Ministarstva iz 2012. godine o raspodjeli prava na proizvodnju šećera tržišne godine 2013./2014. od ukupno raspoložive kvote od 192.877 tona, koja je odobrena Hrvatskoj u pristupnim pregovorima s EU, Tvornici šećera Osijek i Sladorani Županja dodijeljeno je po 67.507 tona te Viro tvornici šećera Virovitica 57.863 tone.

Viro i Sladorana reagirali su tužbom smatrajući da su dobili manje kvote od onih koje im po prethodnoj proizvodnji pripadaju, a Tvornica šećera Osijek veću.

Komentirajte prvi

New Report

Close