Jako Andabak prodao Sunce Grcima za 155 milijuna eura

Autor: Eleonora Dukovac , 07. ožujak 2008. u 06:30

Andreas Vgenopoulos, izvršni potpredsjednik Marfin Investmenta, najavljuje ulaganja i u drugim sektorima

Za 155 milijuna eura Grcima će biti prodan Sunce Koncern d.d., jedna od vodećih hrvatskih turističkih grupacija. Financijska institucija Marfin Investment Group toliko plaća 75-postotni udio u kompaniji Jake Andabaka, u čijem je portfelju 11 hotela, u Bolu, Brelima i Tučepima, od kojih je sedam visoke kategorije, s više od 5000 postelja pod brendom Blue Sun Hotels&Resorts. Usto su većinski vlasnici zračne luke na Braču, a u vlasništvu im je i 860.000 četvornih metara atraktivnoga građevinskog zemljišta, uz jadransku obalu i u unutrašnjosti Hrvatske. Upravo će zemljište biti jedno od potencijala daljnjeg razvoja kompanije, pa su najavljeni novi projekti, ali i akvizicije u turističkom sektoru.

Pouzdan partner
“U Marfinu smo našli pouzdanog strateškog i financijskog partnera s kojim ćemo osigurati siguran i stabilan rast tvrtke”, kaže Jako Andabak, predsjednik Uprave Sunca koji će i ubuduće imati vodeću funkciju u koncernu, kao predsjednik Uprave ili Nadzornog odbora. Kako doznajemo, upravo je zadržavanje postojeće menadžementske strukture bio jedan od uvjeta sporazuma s MIG-om pa upravljački dio posla u cijelosti ostaje u hrvatskim rukama. Iako je ugovor o prodaji 75 posto dionica Sunca već potpisan, transakcija bi trebala biti realizirana do konca lipnja. Grci tako putem Sunca u startu ulaze u jedan od najvećih zdravstveno-turističkih projekata u regiji. Riječ je o Stubičkim toplicama, koje će se prema modelu javno-privatnog partnerstva provesti s Krapinskom županijom. Koncern je odabran kao najbolji privatni partner na natječaju s ponuđenim ulaganjem od 109 milijuna eura. Projekt predviđa gradnju najsuvremenijeg zdravstveno-turističkog kompleksa u regiji s bolnicom, tri hotela s više od 1100 kreveta te niz wellness, rekreacijskih i poslovnih sadržaja. Institucija sa sjedištem u Ateni na velika je vrata ušla u Hrvatsku i jasno je da se neće zadržati samo na turizmu. Andreas Vgenopoulos, izvršni potpredsjednik MIG-a, zasad samo općenito najavljuje njihovo širenje i izvan turističkog sektora u nas.

Oduševljenje
“Oduševljeni smo prvom investicijom u Hrvatskoj, zemlji izvanrednih razvojnih mogućnosti i turističkim sektorom kao vodećom granom u gospodarstvu. Investicija u potpunosti odražava regionalnu i sektorsku strategiju kompanije u tri ključna sektora: turizam, zdravstvo i infrastruktura”, kaže Vgenopoulos, pravnik s vlastitom tvrtkom, koji je u MIG-u od početaka, 1998. Pod njegovim je vodstvom kompanija, među ostalim, razradila strategiju restrukturiranja i konsolidacije grčkog bankarskog sektora. Nakon niza restrukturiranja i promjene imena Marfin Investement Group institucija je s podružnicama: Marfin Bank, Investment Bank of Greece, Marfin Global Asset Management, Marfin AEDAK i AS SBM Pank.

Elaphusu i peta zvjezdica

Sunce Koncern prvi je koncern registriran u Hrvatskoj s temeljnim kapitalom višim od 272 milijuna kuna. Osnovna im je djelatnost turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i svrstavaju se među veće investitore u hrvatski turizam. U obnovu hotela od 1999. do 2006. godine uložili su 69,5 milijuna eura. Samo su u hotel Elaphusu u Bolu uložili 23 milijuna eura, a hotel bi ove godine trebao dobiti i petu zvjezdicu. Trenutačno 7 hotela nosi četiri zvjezdice, a ostatak tri. Raspolažu tako i konferencijskom dvoranom sa 800 mjesta, 26 teniskih terena i 3 wellness/SPA centra. U okviru koncerna posluju: Hoteli Zlatni rat d.d. Bol, Hoteli Brela d.d. Brela, Hoteli Tučepi d.d. Tučepi, Hotel Alan d.d. Starigrad Paklenica te turistička agencija Sunce Global d.o.o Zagreb.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lucidus je vlasnik 16% Sunce koncerna… prodao to ili nije ?? značajno je pitanje za Jacka..

New Report

Close