Jadranska banka na prodaju, cijena 50 milijuna kuna

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 16. veljača 2017. u 07:46
Dubinsko snimanje Jabe ide 13.3., Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Investitori pisma namjere DAB-u mogu dostaviti do 8. ožujka.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju Jadranske banke iz Šibenika za 50 milijuna kuna, što je cijena 4,747.229 dionica temeljnog kapitala. DAB je nedavno završio postupak sanacije, otvoren u listopadu 2015., a nakon što se utvrdilo da gubici premašuju kapital i rezerve, depoziti i potraživanja veća od 100.000 eura koja ne ulaze u osiguranu štednju pretvoreni su u kapital, što je deponente i vjerovnike učinilo prisilnim vlasnicima.

DAB je po zakonu oglasio prodaju, a zainteresirani investitori pisma namjere trebaju dostaviti do 8. ožujka. Nakon što DAB odabere uži krug investitora, dubinsko snimanje poslovnih knjiga kreće 13. ožujka. Zainteresirani ulagači ne smiju biti u likvidaciji ili drugom postupku koji ukazuje na insolventnost ili prekid poslovnih aktivnosti.

Poželjne su kreditne institucije registrirane u Hrvatskoj ili na europskom gospodarskom prostoru, primjerenog rejtinga te dostatne veličine i kapaciteta za preuzimanje ili pripajanje banke. S obzirom na to da se gubici pokrivaju iz sanacijskog fonda u koji novac uplaćuju banke, Jaba će biti solventna čak i ako ne nađe kupca te može nastaviti s poslovanjem.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@Romel, proveli su se kao i dioničari Croatia banke, Gradske, Glumina, Centar, Ilirija, Kredo, splitko-dalmatinska…nastavi dalje! Još jedan dokaz da banke nisu za Hrvate.

Zakoni u ovoj drzavi nisu da stite male. Shvatite to vec jednom. Zakoni su tu da idu na ruku Gazdama. I ako ne idu Gazdama na ruku tu je uvijek Ustavni sud koji ce silovat zakon da Gazde na kraju dobiju sto zele.

U članku niti riječi kako su se proveli dosadašnji dioničari banke. Posebno mali koji su između ostalog svojim novcem nedavno i dokapitalizirali banku.

New Report

Close