Izvoz u Kinu nedovoljan za dizanje otkupa mlijeka

Premijer Plenković jučer je primio kineskog ministra poljoprivrede Hana Changfua/Patrik Macek/PIXSELL Premijer Plenković jučer je primio kineskog ministra poljoprivrede Hana Changfua/Patrik Macek/PIXSELL

Već sad raste izvoz mliječne industrije, ali teško da će i plasman na golemo azijsko tržište utjecati na povećanje isporuke, a time i otkupa.

Nakon potpisanog protokola o suradnji kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, u završnici su procedure koje za mliječnu industriju do kraja 2018. otvaraju vrata izvozu u Kinu.

U tijeku je usklađivanje veterinarskog certifikata kojim će nadležna hrvatska i kineska tijela definirati koji veterinarsko-higijenski uvjeti trebaju biti ispunjeni da bi se naši proizvodi mogli plasirati na to golemo azijsko tržište. Intenzivirane bilateralne aktivnosti govore u prilog velike prilike za mliječnu industriju, što potvrđuje i načelni interes najvećih proizvođača Dukata i Vindije. Intenzitet na gospodarskom planu diktira politika: potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić domaćin je aktualnog službenog posjeta delegacije kineskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, koju predvodi ministar Han Changfu. 

Hrvatske želje
Iz Tolušićevog resora izvijestili su o jučerašnjem sastanku u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem. Glavni naglasak RH stavlja na snažno unaprjeđenje odnosa s Kinom nakon službenog travanjskog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, što je potvrđeno i željama Kine za jačanjem suradnje u području poljoprivrede. Kineski ministar Han Changfu poručuje da kinesko tržište treba kvalitetne proizvode, što može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, dok kaže da s druge strane kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima.

Tolušić je potvrdio i da bi kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale biti gotove do kraja godine, čime se otvara pitanje hoće li izvoz u Kinu kao sve važnije tržište EU potaknuti veći otkup mlijeka u RH.  Predsjednik CroMilka Dalibor Janda navodi kako trenutačno prerađivačka industrija otkupljuje sve proizvedene količine mlijeka, koje prerađuje u mliječne proizvode za naše tržište i plasman izvan Hrvatske.

Tako je prema podacima Ministarstva poljoprivrede u prvih pet mjeseci 2019., uključujući i procjenu isporuke mlijeka za svibanj, na tržište isporučeno i otkupljeno oko 192.322 tone sirovog mlijeka. Međutim, kada se ova količina usporedi s isporukom mlijeka u prvih pet mjeseci 2018. ponovo je vidljiv pad otkupa mlijeka od 4,27% pa ako se trend nastavi ovim tempom i u ovoj godini Republika Hrvatska će ponovo bilježiti pad isporuke mlijeka. Mliječna industrija već danas izvozi mlijeko i mliječne proizvode, kojih je prema raspoloživim podacima, kaže Jandra, lani izvezeno u vrijednosti od 515 milijuna kuna i gdje je zabilježen pozitivan razvoj izvoza u odnosu na prethodnu godinu. 

Prema tome po njemu otvaranje kineskog tržišta svakako može pozitivno utjecati na daljnji pozitivan razvoj izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje, ali je teško očekivati, kaže, da će samo ovaj korak utjecati na povećanje isporuke, a time i otkupa mlijeka naših proizvođača na tržištu ako se ne učine dodatni koraci vezani uz smanjenje troškova proizvodnje, koji bi sadašnje i buduće primarne proizvođače mlijeka motivirali na početak ili povećanje proizvodnje mlijeka na farmama.

Kako je proces dobivanja dozvola u trajanju od pet godina bilo iskustvo koje Hrvatska kani izbjeći u budućnosti za druge proizvode, što Tolušić naglašava, u prvi plan dolaze i hrvatske želje glede izvoza domaćega pilećeg i svinjskog mesa, svježe i smrznute tune, odnosno puno veća robna razmjena u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, potaknuta time što kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu hrvatskih proizvoda. 

Predodžbe o broju ljudi
Pokazuje se to i kroz obilazak hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, a prva je bila varaždinska Koka iz poslovnog sustava Vindija, gdje je kineski ministar poljoprivrede upoznat s proizvodnjom svježeg pilećeg mesa.  Koka godišnje proizvodi oko 50 milijuna kilograma mesa te čini gotovo polovicu hrvatskog izvoza mesa i mesnih prerađevina, istaknuo je generalni direktor Vindije Dragutin Drk.

"Kad se govori o Kini, moramo na prave relacije postaviti predodžbe o broju ljudi i količini proizvoda. Recimo, u Kini djeluje Spar koji tamo ima nekoliko svojih trgovina i mi konkretno možemo razgovarati sa Sparom da opskrbljujemo dio njihovih trgovina u Kini", rekao je Drk, dodavši da im nije problem isporučiti 2,5 milijuna kilograma mesa godišnje za potrebe pojedine trgovine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!