‘Izbor Prosperusa za Club Adriatic nije pravedan, šteta je 250 milijuna kuna’

Autor: Marija Brnić , 11. svibanj 2015. u 22:00
Ministar Darko Lorencin blagoslovio izbor Prosperusa/Ž. Bašić/PIXSELL

Prihvaćena je predstečajna nagodba koja predviđa Prosperusovu dokapitali-zaciju s 57,1 milijuna kuna.

Potkraj prošloga tjedna prihvaćen je plan financijskog restrukturiranja Cluba Adriatic, uz potporu 75,75 posto vjerovnika.

Protiv finalnog rješenja u tom se predstečajnom postupku ovoga tjedna još mogu podnijeti žalbe, no zanimljiva je žalba pristigla uoči ročišta na kojemu se glasovalo, i to na odabir strateškog partnera za Club Adriatic. Žalila se tvrtka 3E Turizam, koja za prihvaćenu ponudu Prosperus Investa tvrdi kako ni u jednom segmentu nije konkuretna njihovoj. Usporedbom dviju ponuda Ante Zloić iz 3E Turizma ocjenjuje nerazumljivom odluku Uprave Cluba Adriatic, koju je u četvrtak po preporuci ministra turizma Darka Lorencina poduprla i Vlada.

Jer, mjereno u novcu, ukupnu štetu procijenio je na 250 milijuna kuna. Planom koji su vjerovnici prihvatili za Club Adriatic predviđa se najprije pokrivanje gubitaka smanjenjem temeljnog kapitala s 120,9 milijuna na tri milijuna kuna, potom Prosperusova dokapitalizacija s 57,1 milijuna kuna, s tim da se, upozorava Zloić, u izmijenjenom planu navodi iznos dokapitalizacije od 11,3 milijuna kuna. Ponuda 3E Turizma, koji nastupa u partnerstvu s njemačkim Der Turistikom, dijelom grupacije REWE, predviđala je, pak, dokapitalizaciju u prvoj godini od 35 milijuna kuna, u drugoj dodatnih 55 milijuna, a u trećoj godini od preuzimanja 200 milijuna kuna.

Tim bi iznosom bile pokrivene sve obveze prema vjerovnicima, a za razliku od prihvaćene ponude, država i ostali vjerovnici ne bi otpisivali 70 posto glavnice, već bi im ona bila isplaćena u cijelosti kroz pet godina. Prioritetna bi potraživanja bila podmirena odmah nakon potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu, a ne 60 dana nakon dokapitalizacije. U dopisu objavljenom na stranicama Fine Zloić upozorava i na netransparentnost cijelog postupka izbora strateškog partnera te zaključuje da je Uprava pogodovala izabranom ponuđaču, nanoseći štetu Clubu Adriatic, državi, vjerovnicima i zaposlenicima.

Iz Uprave Cluba Adriatic jučer nisu uzvraćali na prozivku. Načelno navode da je nakon analiza ponuda Prosperusova bila najprihvatljivija jer ima realan plan, siguran financijski potencijal i iskustvo u provedbi predstečajnih nagodbi u hotelima iz državnog portfelja, dok su ponude 3E Turizma i Excelsusa iz Stobreča ispale iz igre zbog boniteta, odnosno kvalitete ponuđenih jamstava.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko gubi taj se žali. Vi bi svima isplatili za 5 godina? kako da vam se vjeruje? Zašto u tih 5 godina ne bi sve uništili za neko privatnu dobit? Da nemate možda državnu garancuju?

New Report

Close