Iza nas je još jedna uspješna sezona

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2015. u 12:17
Borna Filic/PIXSELL

Najbrojniji su gosti iz Njemačke (26%), slijede ih Talijani sa 21%, te Slovenci sa skoro 19%, a sve veći broj turista na Cres dolazi iz niza egzotičnih država kao što su Indija, Meksiko, Kina, Maroko, Tajland, Kazahstan, Senegal

Protekla sezona na Cresu bila je više nego uspješna, s 3% više ostvarenih noćenja i čak 5% više dolazaka, naglasili su na konferenciji za medije predsjednik Turističke zajednice grada Cresa Kristijan Jurjako i direktorica Ureda TZ-a Sanja Živanović. U prvih 8 mjeseci Cres je ukupno posjetilo gotovo 100.000 gostiju koji su ostvarili 705.813 noćenja. Najbrojniji su gosti iz Njemačke (26%), slijede ih Talijani sa 21%, te Slovenci sa skoro 19%, a sve veći broj turista na Cres dolazi iz niza egzotičnih država kao što su Indija, Meksiko, Kina, Maroko, Tajland, Kazahstan, Senegal i dr.

Direktorica Živanović podsjetila je da je i prošle sezone Cres bio jedini kvarnerski otok koji je ostvario porast broja noćenja u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da iz godine u godinu radimo sve bolje, rekla je direktorica Živanović i istaknula još jedan podatak: „U 2014. godini ukupan broj pogleda na našoj web stranici bio je 283.000, a samo u prvih osam mjeseci ove godine naša je web stranica imala 305.000 posjeta. Prosječno trajanje posjeta je 4 minute i mala je stopa napuštanja stranice. Najviše je pregledavaju Hrvati 52%, zatim Talijani 11,9%, Njemci 11,8%, Slovenci 7%, Austrijanci 4,5%, a slijede Česi, Srbi, Poljaci, Švicarci i Francuzi“. 

Povećali su se i turistički kapaciteti pa sada Cres raspolaže sa 10.315 kreveta, od čega se više od pola smještajnih kapaciteta odnosi na kampove (54,8%), slijedi privatni smještaj sa 39,5%, dok je 5,7% kreveta u hotelima. 

Zbog čega sve turisti posjećuju Cres ukratko je nabrojao predsjednik Jurjako: Nema dana da se nešto u Cresu ne događa, neprekidan je niz zabavnih, kulturnih i gastronomskih manifestacija. Veliki broj gostiju na Cres dolazi zbog prirodnih ljepota i kulturne baštine, ali potrudili smo se da im svakog dana pružimo i nešto novo. I to ne samo u samom Cresu već i u drugim naseljima na otoku. Kulturne manifestacije, kao što su Lubeničke ili Creske kulturne večeri nude ljubiteljima glazbe vrhunske svjetske izvođače ozbiljne glazbe, kao što je ove godine bio tenor fra Alessandro koji je u Hrvatskoj nastupio samo u Zadru i Cresu. Zabave, od ljetnog karnevala i Creskog semnja, pa do redovitih nastupa creskih klapa koje gosti posebno vole, nije nedostajalo ni ovog ljeta. Niz je gastronomskih manifestacija, kao što su brudetijada, gulašijada, Dani trešanja, jer je Cres poznat po vrlo kvalitetnoj i bogatoj gastronomiji. Naš otok posjećuju i sportaši jer je idealan za aktivan odmor, a već su ustaljena natjecanja u triatlonu i trekingu, za što postoje savršeni uvjeti u prekrasnoj prirodi.

Kako se ne bi samo osvrtali na prošlu sezonu, Jurjako je istaknuo da trenutno na Cresu boravi 3151 turist (od toga 3098 stranih i 53 domaća gosta) što je 4% više nego prošle godine na isti dan. Cresani puno očekuju i od posezone jer se u prirodnim i kulturnim ljepotama otoka može uživati tijekom cijele godine. Stoga je Cres, zajedno s Lošinjem, aktivno uključen u projekt Hrvatske turističke zajednice „Hrvatska 365“ kojim se naša zemlja promovira kao cjelogodišnja destinacija. Rezultat tih aktivnosti vidljiv je bio već ove predsezone jer je u prvih 5 mjeseci ostvareno čak 31% noćenja više nego u istom razdoblju 2014., zaključila je direktorica Živanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close