Iz EU fondova 345 milijuna eura za razvoj sedam hrvatskih gradova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. listopad 2016. u 10:16
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Konačne alokacije odredit će se sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem definiranih projekta.

Sedam gradova – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula – imat će na raspolaganju ukupno 345,35 milijuna eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja, objavilo je u petak Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ministarstvo je, naime, početkom listopada odabralo tih sedam gradova u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). 

Po podacima Ministarstva, indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma za grad Zagreb je 91,9 milijuna eura, Split 62,8 milijuna eura, Rijeku 49,6 milijuna eura, Osijek 44,1 milijun eura, Zadar 35,3 milijuna eura, Slavonski Brod 31,1 milijun eura, te Pulu 30,6 milijuna eura. 

Iz Ministarstva napominju kako, nakon uručenja odluka o odabiru ITU područja, slijediti izrada i potpisivanje sporazuma u okviru kojih će biti i provedbeni plan ITU mehanizama za svaki grad.  

Konačne alokacije odredit će se sukladno interesu gradova za pojedine specifične ciljeve te temeljem definiranih projekta. 

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić naglašava važnost ITU mehanizma te ističe kako će njegovo provođenje doprinijeti decentralizaciji i jačanju gospodarskog razvoja. "Pomoću ovih sredstava sedam hrvatskih gradova postat će pokretači gospodarskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske", izjava je ministra Tolušića koja se prenosi u priopćenju. 

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva, a u Hrvatskoj se koristi za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja.

Osnovni cilj tog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi kroz ITU mehanizam doprinijeti će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, napominju iz Ministarstva.

Urbana područja odabrana su na temelju ograničenog poziva za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja kojeg je Ministarstvo objavilo u ožujku ove godine, a prihvatljivi prijavitelji bili su sedam najvećih urbanih centara u Hrvatskoj, odnosno, gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345,35 milijuna eura, od čega je 253,35 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna iz Kohezijskog i 42 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda, podsjećaju iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close