Iz blokade duže od tri godine izašlo 1600 ‘slobodnjaka’

Autor: Suzana Varošanec , 01. listopad 2018. u 16:14
Ukupne blokade iznose ukupno 7,9 mlrd. kuna/FOTOLIA

‘Slobodnjaci’ su deblokirani za ukupno 3,5 mlrd. kuna, što predstavlja 67 posto ukupne blokade te skupine.

Nepodmirene obveze poslovnih subjekata – fizičkih i pravnih osoba, na kraju kolovoza pale su za 3,8 milijardi kuna (32%) u odnosu na stanje krajem srpnja i iznose ukupno 7,9 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije.

Za obrat na planu smanjenja broja blokiranih i ukupnog iznosa blokade okidač je novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (ZPONS). Navodi se to i analizi Hrvatske gospodarske komore, a pravnici upozoravaju da time obveze nisu otpisane te koja je zakonska poruka. Iz blokade je izašlo 1598 fizičkih osoba, što čini 10,8% skupine poslovni subjekti u kojoj su 'slobodnjaci' – obrtnici, zubari, bilježnici, odvjetnici, sportaši, umjetnici i ostali koji samostalno obavljaju djelatnost.

Deblokirani su za ukupno 3,5 mlrd. kuna, što predstavlja 67% ukupne blokade navedene skupine.   Istodobno, tek je 198 (2,5%) deblokiranih pravnih osoba, i to u iznosu od 339,5 milijuna kuna ( 5% ukupne blokade pravnih osoba). Njihove brojke izgleda da su posljedica i novog stečajnog zakona koji regulira mehanizme za čišćenje tržište od neplatiša nakon 120 dana blokade.

 

3,8 mlrd.

kuna iznosi pad blokada u kolovozu u odnosu na srpanj ove godine

"Velika smanjenja u kolovozu u odnosu na srpanj najvećim su dijelom rezultat postupanja Financijske agencije koja je, u skladu s odredbom čl. 33., st. 1. novog ZPONS-a, automatizmom prestala provoditi ovrhu po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe (ne samo građanina već i fizičke osobe koja obavlja registriranu djelatnost), koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu te po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci", navode iz HGK-a.   

Što se broja zaposlenih tiče, kod fizičkih osoba on je smanjen u kolovozu za 711 zaposlenih ili 9,4%. ZPONS ima neobičan cilj u smislu određene vrste zaštite prema grupi koja nema prihode, što se već desilo kod građana, kaže zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko, ali dodaje s jalovim efektom što se tiče fizičkih osoba poslovnih subjekata.

"Pogodujemo onima koje rade na crno ili uopće ne rade, jer nema trećeg načina da 6 mjeseci nemate prometa na računu. U poslovnom svijetu, takvi trebaju umjesto zakonske protekcije izaći s tržišta, a u fokus trebaju doći oni koji imaju prihode, ali i poteškoće", kaže Ljubenko ukazujući i na mogućnost da neki koji uživaju zakonsku beneficiju  obustave ovrhe rade cesije preko blokade.

Komentirajte prvi

New Report

Close