Ipak ništa od ukidanja najviše stope poreza na plaću?

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2016. u 16:23
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Orešković i ministar Marić ipak nisu spremni ukinuti najvišu stopu poreza na dohodak nego će ići na njezino spuštanje za nekoliko postotaka.

Iz više izvora Večernji list je saznao da premijer Orešković i ministar financija Zdravko Marić ipak nisu spremni ukinuti najveću stopu poreza na dohodak od 40 posto nego će ići na njezino spuštanje za nekoliko postotnih poena. Porezni stručnjaci koji češljaju porezni sustav pripremili su niz simulacija, a prema informacijama kojima raspolaže list, najviše izgleda da prođe ima varijanta po kojoj bi se dohodak nastavio oporezivati s tri stope, od kojih bi najveća bila nešto blaža od sadašnje. Uz poreznu upravu, najviše posla na pripremi simulacija ima Institut za javne financije.

U nizu prijedloga postoji čak i varijanta vraćanja na četiri stope, što smo jedno vrijeme također imali u Hrvatskoj. Te četiri stope su, primjerice, bile 15, 25, 35 i 45 posto, s time što nitko više ne predlaže povratak na 45 posto, nego bi plafon za oporezivanje plaća bio na 35 ili 36 posto. Nakon što se uračunaju osobni odbici svakog zaposlenog, trenutačno se porez na dohodak plaća prema tri stope – 12, 25 i 40 posto, na koje se dodaje i pripadajući lokalni prirez. Radnici s nižim primanjima ga gotovo i ne plaćaju, no poslovna i akademska zajednica godinama se žali da država guši najkreativniji i najinventivniji dio društva jer se stopa od 40 posto zaračuna na relativno niska primanja ako se uspoređujemo s drugima. Hrvatska reže 40 posto neto plaće iznad1500 eura mjesečno, dok se u drugim zemljama uzimaju najoštrije škare na plaće iznad 4 ili 5 tisuća eura mjesečno. Svi se slažu da nema nikakvog razloga da inženjeru koji zarađuje 20 tisuća neto, porezi i doprinosi iznose još 30 tisuća kuna, samo je pitanje kome uzeti da bi se njemu dalo.

Sugovornik iz HDZ-a ističe da promjene treba voditi tako da ih osjeti većina zaposlenih, a ne samo oni s primanjima koja se za naše prilike mogu smatrati visokima. Istom se logikom vodio i SDP koji također nije dopustio svom ministru financija Lalovcu da ukine stopu od 40 posto, nego je svima povećao osobni odbitak te time rasteretio plaće za približno dvije milijarde kuna. Otkako je došao u Ministarstvo, Marić važe svaku riječ kad govori o poreznim promjenama, no u posljednje vrijeme posebno ističe da one moraju biti fiskalno održive, socijalno pravedne i jednostavne. Uz to, Marić rado govori i o širenju porezne baze, jer se Hrvatska ubraja u zemlje s velikim poreznim utajama.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Po meni bi bilo napostenije da se stopa digne na 60%.


"…, samo je pitanje kome uzeti da bi se njemu dalo."

Kako misle dalo? Pa to i je njegovo! Od njega se uzelo. Nevjerojatno okretanje.

moraš se uživjeti u njihov način razmišljanja. za njih je sve to njihov novac jer su oni vlast, a to što ne uzmu sve nego mi uopće dobijemo neki neto je samo zato što nam ga oni daju.

“…, samo je pitanje kome uzeti da bi se njemu dalo.”

Kako misle dalo? Pa to i je njegovo! Od njega se uzelo. Nevjerojatno okretanje.

New Report

Close