Internet vodič kroz izbore za europski parlament

Autor: Agencija VLM , 21. ožujak 2013. u 11:05
Čelnici DIP-a su na juečrašnjoj konferenciji za medije objavili izborne liste za Europski parlament; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidiralo se 336 ljudi na 28 izbornih lista, a birači će se po prvi put u Hrvatskoj suočiti s preferencijalnim glasovanjem. Službena kampanja je u tijeku, a završava 13. travnja.

Za manje od mjesec dana birači će po prvi put odabrati ljude da ih predstavljaju u europskom parlamentu. Prema pristupnom ugovoru, hrvatski građani imaju pravo na 12 parlamentaraca. Izvrsno plaćeni posao EU parlamentarca izazvao je pravu poplavu lista i kandidata. Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 28 lista na kojima je 336 kandidata. Sve te liste objavili su na internet stranicama DIP-a. 

Birači na stranicama DIP-a mogu vidjeti i promotivni letak u kojem se objašnjavaju sami izbori.

Vjerojatno najveća novost hrvatskim biračima je preferencijalno glasovanje. Birači mogu osim za listu glasati i za pojedinog kandidata s te liste. Oni koji u DIP-ovim materijalima o ovome i ostalom vezanom za europske parlamentarne izbore nisu našli sve informacije mogu pogledati i materijale GONG-a, udruge građana koja već više od desetljeća nadzire izbore i potiče građane na uključivanje u političke procese. 

O samom EU parlamentu se građani pak najbolje mogu informirati upravo na stranici samoga parlamenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close