Inspekcija otkrila: Hrvatima se prodaje hrana zaražena bakterijama i plijesni

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Sigurnost hrane imperativ je stavljanja proizvoda na tržište, stoji u uzvješću.

Hrvatska agencija za hranu objavila je izvješće Centra za sigurnost hrane o rezultatima samokontrola proizvođača hrane tijekom tri godine.

Analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane. Svake godine obrađeno je više od 5.000 uzoraka. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a potom slijede kolači, žitarice, pekarski proizvodi i tjestenine, meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, te bezalkoholna pića, pivo i led.

Uzorci hrane analizirani su na mikrobiološke parametre u skladu s Uredbom i Vodičem o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a rezultati su obrađeni i prikazani zbirno, stoji u izvješću Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Treba naglasiti da se u izvješću Centra za sigurnost hrane ne navodi tijekom koje je tri godine inspekcija provedena.

Rezultati izvješća ukazuju na prisustvo povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija u većini kategorija hrane. Slijede enterobakterije, zatim plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama. 

Treba napomenuti da povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u hrani obično ukazuje na starosti i lošiju mikrobiološku kakvoću hrane.

Sustav samokontrole proizvođača hrane

Sigurnost hrane imperativ je stavljanja proizvoda na tržište, stoji u uzvješću, stoga je u prehrambenoj industriji, na industrijskoj i obrtničkoj razini, proizvodnja regulirana propisima (zakoni, uredbe, pravilnici, vodiči) čije kriterije hrana mora zadovoljiti u trenutku proizvodnje i u trenutku stavljanja na tržište tijekom njezinog deklariranog roka trajnosti.

Pravila EU u pristupu higijeni hrane kroz cijeli hranidbeni lanac jedinstvena su u svim zemljama članicama. Primarnu odgovornost za sigurnost hrane nose subjekti u poslovanju s hranom. To znači da su, prema zakonskim odredbama, subjekti dužni uspostaviti sustav samokontrole svoje proizvodnje kako bi hrana koju proizvode zadovoljavala kriterije sigurnosti hrane.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari (8)
 • adrias
  adrias 0:26 2.2.2019.

  U svakom slučaju potrebno je ispitati sve uvoznike raznoraznih prerađevina, koje prođu desetine “ruku” a opet se u trgovačkim lancima prodaje po smiješnim cijenama..

 • ptahotep
  ptahotep 14:23 1.2.2019.

  Moj tata je imao svinju za klanje, oko 200kg.. Predao sam oglas u namjeri da životinju prodamo. Nitko se nije javio na oglas mjesec dana iako sam oglas svaki put modificirao u korist kupca (cijena nije fiksna, moguća obrada, kupnja polovice i sl.), toliko o tome da naši građani žele zdravu hranu! Sada se ti isti zgražaju na otkriću inspekcije, sutra će opet kupovati takvo meso…..

 • nikola.n
  nikola.n 13:37 1.2.2019.

  miami


  Negativna politika i propaganda protiv MESA.

  Slažem se sa svime što ste napisali. Meso se demonizira, a veganska i vegetarijanska propaganda (vjerujte mi, to postoji) se gura kao zdrava prehrana. Činjenica je da zbog izokrenute piramide ishrane ljudi debljaju i obolijevaju sve ranije od bolesti poodmaklih dobi (visoki tlak, kolesterol, srčani problemi, rak…)

  Već duže pratim istraživanja na temu zdrave prehrane i postoji jasan i vidljiv pomak od piramide prehrane bazirane na žitaricama (koja nije temeljena na istraživanjima, već na pritisku ratarskog poljoprivrednog lobija u SADu) prema piramidi baziranoj na mesu. Zato je zaista žalosno što se Vašem djetetu pere mozak ovakvim filmskim uratcima koje ste opisali, no obzirom da su u igri veliki novci, a činjenice nisu na strani lobija, pretpostavljam da ćemo takvih slučajeva imati sve više.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve