Industrogradnja dobiva novog suca umjesto Kolakušića

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2013. u 09:45
Sudac Mislav Kolakušić/ Daniel Kasap/PIXSELL

Odluka je dostavljena Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je dobio nalog da predmet rasporedi u rad drugom sucu, a ne sucu Mislavu Kolakušiću.

Visoki trgovački sud (VTS) usvojio je prvu od ukupno dviju predstečajnih žalbi Industrogradnja grupe, potvrđeno nam je iz više izvora.

Odluka je dostavljena Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji je dobio nalog da predmet rasporedi u rad drugom sucu, a ne sucu Mislavu Kolakušiću. Njega je zapravo VTS ukorio, a zanimljivo je i zašto. Razlog nije vezan uz predstečaj, nego je presudilo pravilo koje vrijedi za svaku osobnu dostavu žalbe. U ovom slučaju riječ je o uručenju žalbe sucu u sudnici, što je on dužan ubilježiti u e-spis. Ovdje to nije učinjeno, a sudac tvrdi da je žalba predana izvan roka, dok Industrogradnja ima dokaze da je dostavljena pravodobno.

Visoki trgovački sud navodno je dva puta tražio od suca da izvede dokaze, dok je s druge strane sudac to odbijao navodeći da je predmet riješio. Pitanje je li žalba izjavljena u roku, a predana je osobno preko odvjetnika, sad treba utvrditi drugi sudac. VTS je precizno naveo korake: treba izvesti dokaze o tome kad je žalba predana i odlučiti po pravilima koja su točno određena. Kad je riječ o neposrednoj dostavi, pravilo je da se mora, kako navodi VTS, obvezno upisati u sustav e-spisa. Ako u sustavu nije upisana osobna dostava, to znači da postoji opravdana sumnja kad je izvršena, a tad je, kako VTS navodi, sudac dužan dvojbu riješiti u korist stranke. Dodajamo i da e-spis bilježi u realnom vremenu te nije moguće antidatiranje.

U ovom slučaju odlučujući je podatak o tome je li neposredna dostava uredno upisana u elektronički sustav. Ako nije, postoji dvojba vezana uz njezinu urednost, a tad će se smatrati da je žalba pravodobno dostavljena, kaže VTS. Tako je ne samo palo Kolakušićevo rješenje da je Industrogradnja žalbu predala izvan roka, nego je jasno i što slijedi. VTS je dao uputu da će njemu pod navedenim uvjetima drugi sudac dostaviti žalbu kojom se tvrtka žalila na rješenje o odbačaju nagodbe. Slučaj je i šire zanimljiv jer potvrđuje da naknadno upisivanje sudačke napomene kad je obavljena osobna dostava nema snagu dokaza.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Talijanska “mafijaska hobotnica 80-ih” je gumeni bombon za hrvatskog Krakena, mitsko čudovište iz 2013. Sve čestitke!

Sprega kapitala i pohlepe je ipak prejaka i vuce nase drustvo na dno iz kojeg cemo se tesko uspinjati. Hvala Vam gospodo za novu pljusku postenju i zdravom razumu!

New Report

Close