Industriju treba pametno poticati da bude energetski učinkovitija

Autor: Ante Pavić , 29. listopad 2014. u 18:30
Sven Müler (Fond za zaštitu okoliša), ministar Mihael Zmajlović i gl. urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović/Grgur Žućko/PIXSELL

Lani je preko natječaja Fonda sklopljeno 820 ugovora, a u prvih 10 mjeseci ove godine više od 2600, istaknuo je Sven Müller.

Energetska učinkovitost prije svega je ekološko pitanje, ali njezinom se primjenom mogu otvoriti nova, "zelena" radna mjesta, jedan je od zaključaka ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića na konferenciji "Energetska učinkovitost – priče o uspjehu 2014.", u organizaciji Poslovnog dnevnika, održanoj u srijedu u Zagrebu.

Kako je istaknuo, pitanje energetske učinkovitosti i borba protiv klimatskih promjena među najvažnijim su pitanjima Europske unije (EU), koja mora učiniti sve da se pravilno postavi na globalnoj razini. Podsjetio je na to da je dan ranije bio u Luxembourgu, na summitu ministara okoliša EU, na kojemu je postignut povijesni dogovor da članice EU još ambicioznije ostvare ciljeve do 2030. godine, što uključuje smanjenje emisije stakleničkih plinova za 40 posto. Jedan od načina da se to postigne energetska je učinkovitost. Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), istaknuo je ministar Zmajlović, poticajima su potaknuli investicije u vrijednosti od 1,9 milijardi kuna.

Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekao je kako energetska učinkovitost nije nikakva alternativa već logičan i neizbježan smjer razvoja. "Energetska učinkovitost nije samo određena mjera ili način financiranja, posrijedi je način razmišljanja", naglasio je Müller. Podsjetio je na to da je 2013. godine preko javnih natječaja Fonda sklopljeno 820 ugovora, dok ih je u prvih deset mjeseci ove godine sklopljeno više od 2600. Poticaje mogu zatražiti svi – od građana, preko lokalnih jedinica do industrije, koju Fond želi posebno vidjeti u zahtjevima za poticaje. "Stalo nam je do toga da privučemo industriju. Doduše, ne bismo je smjeli poticati zbog tržišnih pravila, ali postoje načini da se to riješi", istaknuo je Müller. 

Dva lica JPP-a
O financiranju i uspješnim projektima gradova, općina i županija bilo je riječi na panel diskusiji "Opstanak najspremnijih". Jedan od načina provedbe projekata energetske učinkovitosti u lokalnim samoupravama jest javno-privatno partnerstvo (JPP), koje je, međutim, ostavilo gorak okus u Osječko-baranjskoj županiji. "Imamo neugodnih iskustava u županiji s JPP-om pa smo pomalo skeptični. Zato u županiji još nemamo JPP", rekla je Ivana Katavić Milardović iz Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Osječko-baranjske žpanije. Virovitičko-podravska županija ima, pak, drukčije iskustvo, pa je energetska učinkovitost škola u toj županiji napravljena po JPP-u.

"JPP je dobar ako se ugovori na pravilan način jer onda privatni ulagač preuzima rizik upravljanja", istaknuo je Saša Marenjak iz tvrtke PPP centar. Kriza trese građevinarstvo, ali privatnog kapitala ima, naglasio je, samo što traži sigurnost povrata na ulaganje. Vesna Šerepac iz Virovitičko-podravske županije kaže kako su u prošloj godini počeli projekte u šest područnih škola zahvaljujući partnerskom odnosu s Fondom za zaštitu okoliša. "Moramo raditi izvještaje o utrošenim sredstvima Fonda. Neovisno o kontroli, moramo sami voditi nadzor i mi se sami moramo brinuti o novcu koji smo dobili da ga namjenski utrošimo. To je moguće zbog partnerskog odnosa s Fondom", objasnila je Šerepac kako izbjeći sumnje u nenamjensko trošenje novca iz Fonda. 

Novi instrumenti
Ivan Šerić iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) rekao je kako će se JPP morati razvijati usvajanjem novih instrumenata. "U cijeloj Europskoj uniji radi se na uspostavljanju novih financijskih instrumenata koji bi mogli imati najveći učinak na razvoj tržišta", rekao je Šerić. Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost istaknula je da su im se građani počeli tužiti na visoke cijene. "Riječ je o cijeni projektiranja koja je često jednake cjelokupnoj investiciji. Zbog toga ćemo morati poduzeti korektivne mjere", najavila je Bukarica.  

Novigrad

Vanja Gorički, savjetnica za EU fondove

U Novigradu se trenutačno radi na 91 projektu energetske učinkovitosti. Taj je grad samo na ekološkoj javnoj rasvjeti uštedio 20%, a kreće drugi krug obnove energetski štedljivih fasada. Interes građana manji je nego u prvom krugu, što se objašnjava i činjenicom da mnoge kuće ne ispunjavaju uvjet "obiteljske kuće" jer mnogi imaju nekoliko apartmana na zemljištu i to će se morati riješiti.

Jastrebarsko

Zvonimir Novosel, gradonačelnik

Grad Jastrebarsko dobio je nagradu EK za projekt uštede od 83 posto na rasvjeti sakralnih objekata u sklopu projekta IPA Slovenije i Hrvatske "Varčuj-Štedi". Osim brojnih drugih projekata, u planu je gradnja nove osnovne škole koja će biti energetski učinkovita. Već je sagrađen i energetski neutralan vrtić kao prvi takve vrste u Zagrebačkoj županiji.

Izjave sudionika

Poduzet ćemo mjere protiv nerealnih cijena projektiranja
Vesna Bukarica FZOEU

JPP će se morati razvijati novim financijskim instrumentima
Ivan Šerić, CEI

JPP može biti izvrsno rješenje ako se kvalitetno ugovori 
Saša Marenjak, PPP centar

Imamo neugodnih iskustava s JPP-om pa smo skeptični 
Ivana Katavić Milardović, Osječka županija

Važno je za naš uspjeh da imamo partnerski odnos s FZOEU-om
V. Šerepac, Virovitička županija

Komentirajte prvi

New Report

Close