Imidž destinacije danas kreiraju društvene mreže

Autor: Marija Crnjak , 01. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Denis Ivošević, direktor Turistuičke zajednice Istarske županije Miranda Čikotić/PIXSELL

Bez čvrste strategije razvoja zemlje ne može se u potpunosti izmijeniti imidž neke destinacije, odnosno čitave zemlje.

U stvaranju "cool" destinacije ključna je suradnja javnog i privatnog sektora, ali i moderna tehnologija koja može uvelike smanjiti troškove te povećati učinkovitost, kako bi se razvile brojne dobre poduzetničke inicijative u turizmu i izbjeglo pogodovanja.  Paul Bradbury, britanski bloger s hvarskom adresom i osnivač portala Total Croatia News smatra da bi Makarska u promociji  još bolje mogla iskoristiti recimo svog "galeba", skulpturu lokalnog zavodnika koji grli turistkinju, a Lepoglava svoj fosilni vulkan.

"Društvene mreže i tehnologije "krive" su za to da danas nismo više mi jedini koji kreiraju imidž destinacije, već često to čine drugi,  snimajući video uratke koje puštaju na internetu. To nekad i ne odgovara stvarnosti, poput promo videa za festival Ultra koji uključuje snimke Bola na Braču, iako je Bol odbio domaćinstvo Ultre i nije party destinacija", kaže Bradbury. Suradnjom Paula Bradburya i Hanija Salame, producenta i snimatelja specijaliziraog za promotivne filmove uz pomoć inovativnih tehnika poput drona i virtualne stvarnosti, kao nova ciklodestinacija na društvenim mrežama promovirao se brački Sutivan. Video s gradonačelnikom Londona Borisom Johnsonom koji biciklira Sutivanom na društvenim mrežama prije par mjeseci skupio je 1,6 milijuna klikova.

Hani Salama ističe da se promocija, uključujući produkciju promotivnih videa i filmova ne smije prepustiti šarlatanima, ali niti podcijeniti značaj videa koje putem interneta mogu vidjeti milijuni potencijalnih gostiju. Ujedno upozorava na zatvorenost mnogih javnih uprava i službi koje ne žele uključiti dobre privatne inicijative i nerijetko namještaju poslove. "Zahvaljujući tehnologiji koju koristimo, od produkcija koju dižemo na sasvim novu razinu do Google analiticsa, danas možemo vrlo konkretno analizirati tko je, gdje, i u koje vrijeme pregledavao naše sadržaje, te na temelju toga možemo ciljano oglašavati, što smanjuje troškove i mnogo je učinkovitije", kaže Salama.

Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije ispričao je kako se kroz godine stvarao brend istarskih vinara i vinskih cesta, u suradnji javnog i privatnog sektora. "Mi u turističkoj zajednici nismo sjedili  u našim uredima nego smo hodali po terenu, prikupljali partnere i informacije, educirali ih kako da nastupaju prema novinarima, gostima. Došli smo do toga da 20 vinskih podruma posjeti 290 tisuća gostiju godišnje, dakle to može biti jednako vrijedna atrakcija kao i Dioklecijanova palača", kaže Ivošević.

U narednom koraku u okviru projekta Share Istria slijedi dovođenje najjačih svjetskih "influencera" u istarsku vinsku regiju, a u prvom od 11 tjedana njihova boravka projekt je imao 21 milijun pregleda i 65 milijuna impresija na društvenim mrežama, ističe Ivošević. Nikola Žinić iz agencije Bruketa&Žinić istaknuo je potrebu stvaranja čvrste strategije razvoja zemlje, kako bi se mogao u potpunosti izmijeniti imidž neke destinancije, odnosno čitave zemlje. "Hrvatska takvu strategiju nema i to je problem. Dobar primjer je Švedska koja je vrlo planski radila na tome da se iz "Abba" zemlje pretvori u zemlju tehnoloških mogućnosti", kaže Žinić čija je agencija radila brendiranje Hotela Medora (bivša Podgora). 

Komentirajte prvi

New Report

Close