Idejni projekt proširenja Luke Opatija ocijenjen kao projekt od životne važnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2015. u 11:53
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Idejni projekt proširenja Luke Opatija, koji je ocijenjen kao projekt od životne važnosti za razvoj Opatije i gospodarstva Primorsko-goranske županije, predstavljen je u petak u Opatiji.

 Idejni projekt proširenja Luke Opatija, koji je ocijenjen kao projekt od životne važnosti za razvoj Opatije i gospodarstva Primorsko-goranske županije, predstavljen je u petak u Opatiji.

Kako je priopćeno na internetskim stranicama grada Opatije, projekt su izradili Rijekaprojekt iz Rijeke, Marinaprojekt iz Zadra te IGH, a naručitelj je Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.Izradu projektne dokumentacije financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i grad Opatija po ugovoru iz srpnja 2012.

Projekt je predstavio ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje Mladen Črnjar, a u njemu, kako je rekao, nije obuhvaćen samo lučki prostor, nego cjelokupno okruženje.

Predviđeno je proširenje kopnenog dijela luke, novi gatovi, zaštita komunalnog dijela luke, prihvat većih nautičkih plovila i kruzera.

Opatija će, kako se očekuje, dobiti novo središte, privlačno za sve građane. Premjestit će se benzinska crpka, neće se ograničiti razvoj jedriličarskog kluba, a sve zajedno dopunit će turističku ponudu i omogućiti razvoj grada.

Župan Zlatko Komadina izjavio je da je Primorsko-goranska županija zajedno s Opatijom potaknula taj projekt. Opatija ne može imati luku kakvu je imala do sada – staru, bez potrebnih lučkih vezova, te mora ispunjavati nautičke, sportske i sadržaje javne luke, dodao je.

Gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je da prije idejnog projekta posebna radna grupa ovavila iscrpan stručni i analitički rad koji je uključivao mnoge konzultacije, primjerice s predstavnicima gospodarstva i građana.

Kad studiju utjecaja na okoliš odobri mjerodavno ministarstvo, počet će javna rasprava o projektu, stoji u priopćenju grada Opatije.

Po izvještaju Hrvatskog radija – Radija Rijeke, predstavljanje je završeno provokacijom civilnog aktivista Miće Antolovića na koju je reagirala i policija.

Komentirajte prvi

New Report

Close