Iako je Porezna svoje jamila, poduzetnici na dobitku

Autor: Suzana Varošanec , 06. srpanj 2014. u 22:00
Na kraju 2013. tvrtke su imale 75 milijardi kuna zadržane dobiti/FOTOLIA

Profitirali svi koji su mudro pričekali odluku sada, poput SN Holdinga. Pravilo je: 12% plaća se na primitke od 1. ožujka 2012. nadalje.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i SN Holding na Ustavnom sudu porazili su nakaradnu politiku kojom se rupa u državnoj blagajni krpa kroz sustav poreza na dohodak na račun kršenja Ustava, i to retroaktivnim oporezivanjem dividende i udjela u dobiti trgovačkih društava na temelju udjela u kapitalu.

Kraj je poreznim mukama jer će se 12 posto poreza plaćati "samo" na primitke ostvarene od 1. ožujka 2012. nadalje, i to na iznose veće od 12.000 kuna godišnje kao dohodak od kapitala. Epilog je to odluke ustavnih sudaca koji su ukinuli članke 6. i 8. Zakona o porezu na dohodak (NN br. 125/13). No, iako je vijest dobra, neće moći slaviti oni koji očekuju povrat uplaćenog Poreznoj upravi.

Pobjeda ipak nije Pirova
Ono što je Porezna jamila, jamila je, komentirao je za Poslovni dnevnik Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a. I dok se neki ipak nadaju da će se nepravda moći ispraviti, Darko Ostoja iz SN Holdinga potvrdio je da imaju više od 100 milijuna kuna zadržane dobiti, no kaže da je nisu ni namjeravali isplatiti u gotovini, nego u stvarima i pravima. Poput mnogih drugih, i ta je tvrtka mudro čekala na ukidanje. Iako je sad moguće očekivati povećane isplate dividendi i dobitaka, Ostoja kaže da SN Holding neće žuriti.

 

Ostoja

Više od 100 mil. kn zadržane dobiti nismo ni namjeravali isplatiti u gotovini

Potencijal za isplate zadržane dobiti je priličan: na kraju 2013. tvrtke su imale 75 mlrd. kn zadržane dobiti, a velik dio navodno se odnosi na razdoblje između 1. siječnja 2005. i 1. ožujka 2012., kad zakon takvu poreznu sankciju nije propisivao. Povratak na prijašnje stanje mogao bi donijeti i čudo, tj. da isplate ne budu masovne jer je uklonjen izvor pravne nesigurnosti. Prvi je put, naime, neustavno rješenje u Zakon o porezu na dohodak ugrađeno u veljači 2012., a potom se ista stvar, i to kontra Ustavnom sudu i na štetu poduzetnika našla u izmjenama istog zakona na jesen 2013. HUP i SN Holding u oba su slučaja zatražili ocjenu ustavnosti i oba puta uspješno.

Što slijedi s obzirom na to da su ukinute zakonske odredbe proizvele negativne financijske učinke za dio poduzetnika? Brkanić smatra da nije riječ o Pirovoj pobjedi, među ostalim, zato što će poduzetnici profitirati od snažne poruke Ustavnog suda Vladi što bi trebala imati na umu porezna administracija. Morali bi svi oni dobro zapamtiti lekciju da se porezni propis ne donosi retroaktivno, osim iznimno, npr. u slučaju rata. No, kad bi bilo pravednosti, Porezna bi, kaže, trebala "vratiti uplate poreza na dohodak od kapitala jer je kršila temeljno ustavno načelo o zabrani retroaktivne primjene propisa". 

Vraćanje teško očekivati
S time se slažu i drugi porezni stručnjaci, no svi ističu da je riječ o propisu koji je bio na snazi te se to ne može očekivati. "Porezna bi se trebala u najmanju ruku ispričati građanima što je ušla u pravnu konstrukciju koja je bila protiv poduzetnika, dodatno stvarajući nesigurnost u gospodarskom poslovanju, na što su poduzetnici stalno upozoravali". 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ajmo ovako: 12% plaća OSOBA koja prima dividendu, a na poduzeće koje prima dividendu.
Zakon jer rušen ne zato jer je smetao poduzećima isplatiteljima dividendi- oni od toga nisu imali ništa- taj je porez plaćala osoba koja je primila dohodak od dividende.
Npr. dividenda NN osobi je bila 100 HRK, od toga je 12 HRK išlo državi, ostatak osobi/investitoru.
Koji je interes poduzeća isplatitelja da ne rade ovako – njima je i tako svejedno jednom kada donesu odluku o isplati dividende.
Znači, ovdje je zapravo HUP zagovarao ne vlasnike i poslodavce u smislu pravnih osoba, nego privatnih?
Ili je nešto krivo razumijem….

Nije samo problem što su kmerski nasilnici zamislili i proveli jedan očito protuustavan akt, već je problem što su poduzetnicima iz inozemstva time jasno kazali neka ostave svaku nadu u investiranje u Hrvatskoj. Hoće li i kada netko odgovarati i za takvu štetu?

New Report

Close