HUP poziva na odgovornost i profesionalnost oko Agrokora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2017. u 13:25
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poručuju kako svaku sumnju u kršenje zakona trebaju istražiti institucije koje su za to ovlaštene, a ako se ona potvrdi poduzeti odgovarajuće korake i izreći primjerene mjere.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je pozvala sve sudionike u aktualnim zbivanjima vezanima uz Agrokor na odgovorno i profesionalno ponašanje kako bi se "kompleksna i izazovna situacija riješila na najbolji način".

Iz HUP-a u priopćenju ističu da je jedan od osnovnih postulata i temelja te udruge i njezinih članova bezuvjetno poštivanje zakona i najviših profesionalnih i etičkih standarda u poslovanju.

"Tvrtke moraju biti odgovorne u poslovanju i voditi računa o interesima, ne samo svojih vlasnika i dioničara već i zaposlenika, dobavljača, kupaca i drugih partnera te šire zajednice u kojoj posluju. Samo na takav način možemo stvoriti gospodarstvo koje će biti konkurentno i koje će svima pružati jednake prilike u okviru zakona i propisa", ističu poslodavci.

Da bi se to moglo potpuno ostvariti, HUP od svih nadležnih institucija i nadzornih tijela koja raspolažu zakonskim ovlastima i mehanizmima za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti u poslovanju i nepoštenih tržišnih praksi, očekuje punu angažiranost i odgovornost u radu kako bi se osigurala dosljedna primjena zakonskog okvira te fer i ravnopravna tržišna utakmica.

"Tražimo da svatko radi svoj posao po načelu najviših etičkih i profesionalnih standarda", poručuju iz HUP-a.

Ističu kako poslovni subjekti koji primjenjuju nepoštene prakse i krše zakone čine nelojalnu konkurenciju i nanose izravnu materijalnu, ali i štete ugledu onih koji posluju odgovorno, kao i cijeloj poslovnoj zajednici i hrvatskom gospodarstvu.

"Takve poslovne subjekte treba u najkraćem mogućem roku spriječiti i zaustaviti u provedbi takvih nepoštenih praksi", smatraju u HUP-u.

Poručuju kako svaku sumnju u kršenje zakona trebaju istražiti institucije koje su za to ovlaštene, a ako se ona potvrdi poduzeti odgovarajuće korake i izreći primjerene mjere.

Iz HUP-a apeliraju i na odgovorno i profesionalno postupanje u obavljanju istražnih postupaka.

"Javno osuđivanje prije nepobitnog utvrđivanja odgovornosti u bilo kojem procesu, bez obzira odnosi li se na pojedinca ili organizaciju u cjelini, također može uzrokovati značajnu štetu svima za koje se u konačnici utvrdi da se nisu ogriješili o zakon", navode iz HUP-a.

U vezi aktualnih događaja oko Agrokora iz HUP-a pozivaju sve sudionike i apeliraju na odgovorno i profesionalno ponašanje, u okviru svačijih pojedinačnih odgovornosti i dužnosti, "kako bi nastalu kompleksnu i izazovnu situaciju riješili na najbolji mogući način za Republiku Hrvatsku i njezine građane".

Komentirajte prvi

New Report

Close