HUP i sindikati protiv udruge poslodavaca javnih poduzeća

Autor: Marija Brnić , 11. veljača 2016. u 07:41
Davor Majetić, HUP/Davor Višnjić/PIXSELL

Ideja je sporna i s aspekta sindikata jer krši načelo tripartitnosti GSV-a, ističe Mladen Novosel (SSSH).

Osnivanje nove poslodavačke udruge jedan je od projekata čiju je provedbu nasljednicima ostavila Milanovićeva Vlada. U finalnom izvješću o svom radu, naime, ministar Mirando Mrsić naveo je kako je "u tijeku osnivanje udruge poslodavaca javnih poduzeća sa zadaćom koordinacije sustava kolektivnog pregovaranja u javnim poduzećima".

Javno se o tom projektu malo zna, no ni poslodavci ni sindikati nisu bili iznenađeni upitom o njemu. Ne gledaju s odobravanjem na taj prijedlog. "Osnivanje bilo koje udruge poslodavaca ne može inicirati Vlada jer je temelj udruživanja u poslodavačke udruge načelo dobrovoljnosti", ističe glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić. Usto, neke od tvrtki u vlasništvu države već su članice HUP-a, poput Hrvatske pošte, HEP-Opskrbe, HBOR-a i HPB-a ili Ine i Podravke, koje su u portfelju kao tvrtke od posebnog interesa države. Majetić naglašava i da HUP ima bogato iskustvo u kolektivnom pregovaranju te je spreman pomoći svim javnim poduzećima kojima će to biti potrebno u procesu uređenja sustava plaća.

 

54tisuće

zaposlenika imaju tvrtke od javnog i strateškog interesa

"Nije moguće na isti način voditi kolektivne pregovore u svim javnim tvrtkama jer one koje vode tržišnu bitku s konkurencijom nisu u istom položaju kao tvrtke koje imaju monopolističke pozicije", dodaje. Otkriva i da je HUP sudjelovao na radnim sastancima socijalnih partnera na temu Akcijskog plana za uspostavu i uređenje sustava plaća u RH 2015.-2016., u okviru čega se raspravljalo i o politici plaća u javnim poduzećima.

Inicijalno je, kaže, Mrsić predlagao osnivanje udruge poslodavaca javnih poduzeća, ali su se tome usprotivili svi socijalni partneri, pa je dogovoreno da će se uspostaviti koordinacija javnih poduzeća u procesu kolektivnog pregovaranja, ali isključivo kao neformalno tijelo. Sindikalac Mladen Novosel, predsjednik SSSH, potvrđuje da se o novoj udruzi poslodavaca počelo razgovarati pod pritiskom EK, no nije se daleko odmaknulo, kaže, ponajprije zato što se pobunio HUP. No, ideja je sporna i s aspekta sindikata, jer, kaže Novosel, krši načelo tripartitnosti Gospodarsko-socijalnog vijeća, jer bi uz ministre država za predstavnike imala i menadžere državnih tvrtki. Na današnjoj sjednici Vlada će odabrati nove predstavnike države u GSV-u, no kako se još ekipira, nema naznaka kako Vlada Tima Oreškovića gleda na tu ideju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close