Megaakvizicija HT-a: Nove mete Makedonija, BiH, Srbija...

Za 123,5 milijuna eura Hrvatski telekom ušao na tržište C. Gore/PIXSELL Za 123,5 milijuna eura Hrvatski telekom ušao na tržište C. Gore/PIXSELL

Prvi učinci akvizicije u Crnoj Gori, najveće koju je HT napravio dosad, bit će značajno ubrzanje rasta prihoda u 2017.

Dok premijer Andrej Plenković tek planira od Mađara otkupiti četvrtinu Ine, čelnik Hrvatskog telekoma Davor Tomašković uspio je za 123,5 milijuna eura od najvećeg mađarskog operatera Magyar Telekoma preuzeti većinski udio od 76,53 posto u Crnogorskom telekomu.  Prva priča možda ima još nejasnu političku pozadinu, ali druga stoji na čvrstoj ekonomskoj računici.

HT bi 2017. godinu, kao rezultat svoje prve akvizicije u Jadranskoj regiji, trebao zaključiti s gotovo 100 milijuna eura većim prihodom. Uspije li zaključiti transakciju do kraja siječnja, a izvori bliski kompaniji uvjeravaju nas da je to vrlo izvjesno, to bi značilo, da će po prvi put od početka krize najveći operater u Hrvatskoj poslovnu godinu potencijalno zaključiti s dvoznamenkastim rastom.  Prihod bi mu se vratio na razinu od milijardu eura i s kvalitetnom perspektivom daljnjeg rasta. Međutim, kako doznaje Poslovni dnevnik, to je tek prva stepenica u potpuno novoj budućnosti HT-a. Iz lokalne, kompanije orijentirane isključivo na hrvatsko tržište, HT otvara novo poglavlje, pretvorit će se u regionalnu kompaniju i time krenuti putem Agrokora, Atlantica, Adrisa, Roglića, Podravke, M SAN grupe i drugih domaćih igrača koji prihodovno više ne ovise isključivo o domaćem tržištu.

 

98,6 milijuna

eura prihod je Crnogorskog telekoma u 2015. godini

Deutsche telekom je, kako neslužbeno doznajemo, Davoru Tomaškoviću nakon samo dvije godine vodstva dopustio ono što Ivici Mudriniću nije pošlo za rukom ni nakon 16 godina vođenja HT-a, i to u vrijeme dok je kompanija raspolagala i većim budžetom.  Naši izvori tvrde da je HT u očima DT-a sada nasljednik Magyar Telekoma. To znači da HT, koji na preuzimanju u Crnoj Gori radi već godinu dana, ispituje teren i za širenje u Makedoniju gdje je Makedonski telekom također u večinskom vlasništvu Magyar Telekoma. Posljednjih desetak godina Magyar Telekom bio je uzdanica DT-a u regiji, ali se sada zbog nagomilanih obveza orijentira na domaće tržište i konsolidaciju bilance.

Izvori bliski HT-u o tome nisu željeli govoriti. No, ističu da je jasan cilj HT-a da bude najveća telekomunikacijska kompanija u Jadranskoj regiji. HT zbog toga i dalje s velikom pozornošću gleda što će se dogoditi u Sloveniji, gdje je tamošnja vlada stopirala već započet proces privatizacije Telekoma Slovenije, a u kojem je upravo HT bio glavni kupac. Zatim, HT ispituje postoji li realna mogućnost da naslijeđeni manjinski udio u HT-u Mostar kroz privatizaciju, napokon poveća i time počne graditi snažniju prisutnost u BiH. HT se već natjecao i za kupnju Pošte i telekomunikacija Kosova, da bi se zatim povukao iz tog natječaja, a Vlada prodala svoj udio fondovima.  

U novoj podjeli snaga između Magyar Telekoma i HT-a ostaje mogućnost i da upravo najveći operater u Hrvatskoj postane kompanija preko koje će DT ići u nove natječaje za privatizaciju Telekoma Srbije. "Naš je cilj da dioničarima, a tu treba naglasiti da HT nije samo u vlasništvu DT-a, već da je gotovo polovica kompanije u vlasništvu malih i institucionalnih investitora koji svojim udjelima trguju na Zagrebačkoj burzi, da želi dalje svima njima donositi više, dakle stalno raditi na povećanju vrijednosti kompanije", kaže naš izvor. I dok u HT-u vide veliku priliku u jačanju biznisa s mobilnom telefonijom i internetom u Crnoj Gori, te sinergije u nabavi i pristupu tržištu, sigurno je da će najveći hrvatski telekom operater u regiji igrati i u drugim industrijskim vertikalama.

Prije svega to znači da će jedan od prvih dobitnika kupnje Crnogorskog telekoma biti njegov informatički div Combis. Regionalno širenje otvara mogućnost i da se HT pretvori u međunarodnog igrača u  energetici, kroz prodaju struje, a potencijalno i plina, da svoju lokalnu, hrvatsku mrežu punionica električnih automobila internacionalizira, da u regiju iskorači medijski, zatim kroz cloud usluge, te da počne i po regiji raditi projekte pametnih gradova. Ni o ovome u izvori bliski HT-u zasad ne žele preciznije govoriti, ali sa smiješkom navode da je točno da imaju više poslovnih vertikala. Crnogorski Telekom tržišni je lider u fiksnim telekomunikacijama s udjelom od 93,56 posto. U mobilnim je drugi s 32,7 posto udjela, iza Telenora. HT želi to izmijeniti. Ima 588 zaposlenih i 2015. je zaključio s 98,6 mil. eura prihoda.
 

Komentari (6)
 • delboy
  delboy 23:17 11.1.2017.

  prognostik


  Delboy, onda se vrati u otadžbinu jer je očito da si
  otamo došao. Imam ja dosta njih koje poznajem i
  žive gore, s nekima i kontaktiram.
  Živi se loše!
  Glede Osijeka, nedavno mi je rođak odselio
  u Njemačku s ženom i djecom jer je tamo
  našao posao. A zašto? Jer mu je u nas smanjilo
  plaću sa 6000 na 4000kn.
  I sad ćeš ti meni srpski simpatizeru pričati o njihovom
  standardu. Oni su sirotinja, 99% njih i nemaju za
  život kamoli za mobitele.

  opet bajke. to nije moja otadžbina, konkretno sam ti pisao za albaniju i makedoniju jer s njima poslujem i dobro znam kako je sve izgledalo 1997 kad sam prvi puta tamo kročio i kako izgleda danas. dakle, u biznisu nema četnika i ustaša nego samo novac. to što ti primitivni zatucanac bez škole to nisi u stanju shvatiti pa misliš da sam srbin samo zato što nisam netko tko bi srbe klao poput tebe (iako se kladim da si rat za razliku od mene proveo u podrumu), to je tvoj problem. tome u biznisu nema mjesta i to govori na kojem si ti stadiju znanja i obrazovanja. dakle, kupuje se potencijal, a oni imaju novaca nakon što plate račune i više nego mi. u apsolutnom iznosu imaju manje, no relativno imaju više jer troškovi života su znatno manji nego tu. zato DT jako dobro zna što i kako kupuje. ili ti misliš da bolje znaš od njih…mrdni iz svojeg sela, nisu svi srbi ako ne mrze srbe, a o srbima nisam ni pisao.

 • prognostik
  prognostik 23:07 11.1.2017.

  Delboy, onda se vrati u otadžbinu jer je očito da si
  otamo došao. Imam ja dosta njih koje poznajem i
  žive gore, s nekima i kontaktiram.
  Živi se loše!
  Glede Osijeka, nedavno mi je rođak odselio
  u Njemačku s ženom i djecom jer je tamo
  našao posao. A zašto? Jer mu je u nas smanjilo
  plaću sa 6000 na 4000kn.
  I sad ćeš ti meni srpski simpatizeru pričati o njihovom
  standardu. Oni su sirotinja, 99% njih i nemaju za
  život kamoli za mobitele.

 • delboy
  delboy 22:25 11.1.2017.

  prognostik


  127 miljardi bezvrijednih dinara kolega.
  čudim se da HT upada na tržište Makedonije,
  Srbije i Crne Gore gdje većina jedva ima za kruh.
  Totalni promašaj ulaganje u Balkan koji je
  bez perspektive jer je BDP svih tih zemalja
  daleko iza HR.
  Potpuno krivo ulaganje koje neće novce vratiti nikada.
  Slično je probao i Varteks pa Toda pa Agrokor i
  nisu se slavno proveli.
  POGREŠKA pod prisilom DT-a.
  Mađari nisu mogli,a naši su kao pametniji?
  Mudri Mađari izlaze ,a naši tovari ulaze.
  OMG

  ti si zbilja seljačina. balkan je najpotencijalnija regija europe sa natprosječnim rastom bdp-a, posebno makedonija i albanija. već godinama rastu 3-5% na godišnjoj razini, prosječne plaće su sa 300 eura skočile na500 eura . ti nemaš pojma o čemu govoriš, laprdaš sa predrasudama a kladim se da nisi bio ni u osijeku, kamoli u skopju, tirani ili beogradu. tamo ljudi troše jako puno na telekomunikacije , a ponuda telekom firmi daleko je jača nego u RH, što je tužno, ali istinito. dakle, predrasude spremi doma pod kauč sirotinjo primitivna i proširi vidike. ovo je preslagivanje unutar T-coma.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!