Hrvatskoj od EU-a 10 eura po grlu, a Estoniji čak 90

Autor: Darko Bičak , 20. srpanj 2016. u 15:17
Foto: Ivica Galović / Pixsell

EK je pripremila paket pomoći od 500 milijuna eura osjetljivim poljoprivrednim sektorima, oko 150 milijuna trebalo bi se odnositi na pomoć mljekarskoj industriji, ali Marijana Petir upozorava na sporne kriterije.

Hrvatski mljekari dobit će 1,5 milijuna eura od Europske komisije koja je osigurala ukupno 500 milijuna eura pomoći osjetljivim poljoprivrednim sektorima. Očekuje se da bi dodatnih 1,5 milijun eura hrvatski stočari mogli dobiti iz nacionalnog proračuna.

Kako je pojasnio EU povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, od tih 500 milijuna eura, 150 milijuna je namijenjeno za poticanje smanjenja proizvodnje mlijeka. Oni koji dobrovoljno žele smanjiti proizvodnju mlijeka mogu računti na potporu. Pojedinosti te mjere bit će razrađene do sljedećeg sastanka ministara poljoprivrede. Preostalih 350 milijuna eura namijenjeno je državama članicama koje će moći to isplatiti svojim poljoprivrednicima, prije svega mljekarima.

Naime, sektor mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i u Hrvatskoj već dulje vrijeme je u krizi. Otkupne cijene mlijeka pod pritiskom su u posljednjih 18 mjeseci zbog neravnoteže između povećane proizvodnje i usporenog rasta potražnje na svjetskom tržištu. Stanje se pogoršalo zbog ruskog embarga na europske poljoprivredne proizvode i smanjenja potražnja iz Kine i to u trenutku kada je EU napustila sustav ograničavanja proizdvodnje kroz proizvodne kvote. Komisija je napravila i detaljan plan raspodjele tih sredstava. No, hrvatska europarlamentarka Marijana Petir (HSS) je nezadovoljna ponuđenim planom za Hrvatsku.

"Nije pravedno da Hrvatska, Rumunjska i Irska dobiju manje od 10 eura po grlu, Francuska i Njemačka nešto više od 13 eura, Švedska, Bugarska i Belgija malo više od 20 eura, Litva 44, Latvija 60, a Estonija gotovo 90 eura. Koji kriterij se za tu raspodjelu koristio?", upitala je Petir Hogana. Europarlamentarka ističe da podaci Milk Observatoryja pokazuju da Hrvatska gotovo da i nema prostora za smanjivanje proizvodnje jer se u posljednjih 10 godina smanjio broj muznih krava s 232.000 u 2006. na 154.000 u 2015. Upozorava da danas domaćom proizvodnjom pokrivamo tek polovinu potrošnje, a od ulaska u EU uvoz mlijeka porastao je četiri puta uz propast oko 3500 proizvođača mlijeka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close