Hrvatski građevinari zabrinuti su za strateške interese Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2013. u 16:49
Foto: Hrvoje Jelavic

“To je izostanak strateškog planiranja”, upozoravaju u Hrvatskoj komori inženjera graditeljstva te predlažu rješenje.

Hrvatski građevinari zabrinuti su za strateške interese Republike Hrvatske zbog Zakon o zaštiti prirode prema kojem se neće moći graditi niti jedan projekt u sklopu proglašene ekološke mreže koju Zakon predlaže. Naime, prema tom zakonu svaki projekt koji zadire u zaštitu prirode mora prije izgradnje potvrditi Europska komisija. To se radi na tzv. biogeografskim seminarima, no prema iskustvu Slovenije to može potrajati i devet godina što znači da u tom razdoblju neće biti građevinskih projekata koji se na bilo koji način oslanjaju na postojeće prirodne površine.

"To je izostanak strateškog planiranja", upozoravaju u Hrvatskoj komori inženjera graditeljstva te predlažu rješenje. Obzirom da je u ingerenciji zemalja članica EU propisivanje odgovarajuće mjere zaštite prirode, pojedina područja od strateškog interesa za oporavak i razvoj Republike Hrvatske mogla bi se izdvojiti iz mreže, a i istovremeno se za njih mogu propisati zaštitne mjere. To znači da svaki dio prirodnog okoliša ne mora biti dijelom ekološke mreže.

"Na taj način očuvat ćemo prirodu na koju smo tako ponosni i nećemo si vezati ruke moratorijem koji će stupiti na snagu proglašenjem Zakona", kažu u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

SPRJEČITE OTIMANJE BUDUČNOSTI HRVATSKOJ

U NOVOM broju Glasa Koncila Ivan Miklenić pozvao je građane, a “prije svega vjernike”, da prepoznaju razmjere otimanja budućnosti naše zemlje te da svim demokratskim sredstvima zaustave i spriječe “znane” i “neznane” otimatelje.

Miklenić piše kako je
“Hrvatska već sada učinjena invalidom koji se nikada neće moći oporaviti”:
“Bit će vječni dužnik, da bi otplaćivala stare dugove morat će ulaziti u nove i tako zaduživanju i dugovanju neće biti kraja”.

Prozvao je i medije napisavši kako se bave “kojekakvim balonima, nepriličnim istupima arogantnih i nedoraslih političara, sudskim ”sapunicama“ i novim aferama”.

“Pokoreni ili ucijenjeni mediji ne razotkrivaju ni približno razmjere toga ideološkog, političkog i interesnog kadroviranja, te nije iznenađenje što na visoke državne položaje ili na važna upravna mjesta javnih poduzeća dolaze provjereni partijski kadrovi ili njihovi nasljednici u prvome koljenu”,
piše Miklenić objašnjavajući kako je u
“vodstvima političkih stranka korijen gotovo svih aktualnih zala u političkom i gospodarskom životu u Hrvatskoj”, upravo zbog kadroviranja.

“Činjenica što u Hrvatskoj porezi nikada nisu bili veći, što energenti i drugi proizvodi u kojima ‘masno’ participira državni proračun nikada nisu bili skuplji (a još se najavljuje novi namet na nekretnine), stvara dojam da je ekipi na vlasti najvažniji cilj osiromašiti hrvatske građane i da je, jedino u tome, vladajuća garnitura uspješna”,
napisao je Miklenić.

New Report

Close