Hrvatska vojna industrija naciljala ukrajinsko tržište

Autor: Ante Pavić , 24. listopad 2013. u 22:00
HS Produkt spada među tri najveća proizvođača pištolja na svijetu/ Boris Šćitar/VLM

Ukrajinci su zainteresirani i za zajedničke projekte s hrvatskim kompanijama na remontu vojne tehnike.

Niz hrvatskih kompanija koje proizvode vojnu opremu iskoristilo je službeni posjet Hrvatskoj ukrajinskog ministra obrane Pavla Lebedeva kako bi mu predstavili svoje proizvode i tako se probili na veliko ukrajinsko tržište.

Lebedevu su se prilikom njegovog posjeta prostorijama Hrvatske gospodarske komore predstavile tvrtke Dok-Ing, Đuro Đaković Specijalna vozila, HS Product, Inkop obuća, Kroko International te Šestan-Busch. Lebedev je istaknuo kako je s hrvatskim ministrom obrane razmotrio pitanja međusobne vojno-tehničke suradnje te su naglašene zajedničke dodirne točke, projekti kao i mogućnosti za nastup na tržištu. Kako je kazao, njegov je zadatak pružiti podršku konkurentnim gospodarskim projektima koji daju rezultate, a to je osobito važno za gospodarstvo i  otvaranje novih radnih mjesta. "Ukrajina ima snažan vojno-gospodarski kompleks, a Hrvatska je članica NATO saveza i ima mogućnost izlaska na to tržište, stoga se je u tom području moguće udružiti u suradnji na zajedničkim projektima, osobito u proizvodnji vojne tehnike, remontu te zajedničkom pružanju logističke podrške", istaknuo je Lebedev dodavši kako je osobito perspektivna suradnja u području oklopnih vozila te zajednički izlazak na treća tržišta.

Ministar Lebedev je preporučio hrvatskim proizvođačima da na ukrajinskom tržištu nastupaju s osnovanom tvrtkom u toj zemlji ili zajedničkim ulaganjem s ukrajinskim partnerima. "Uz nedavni posjet ukrajinskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj osnovano je i Hrvatsko-ukrajinsko poslovno vijeće s namjerom unapređivanja međusobne poslovne suradnje", istaknuo je Nadan Vidošević, predsjednik HGK napomenuvši kako će početkom studenoga Ukrajinu posjetiti i hrvatski premijer Zoran Milanović, a u siječnju 2014. godine u sklopu sastanka Međudržavne komisije održat će se i gospodarski forum. Dok-Ing je predstavio strojeve za razminiranje te gašenje požara. Tvrtka je u inozemstvo do sada plasirala 110 strojeva pri čemu im je najveći kupac američka vojska. Izvoze i u Australiju, Austriju, Rusiju.

Njihove proizvode koristi 30 zemalja svijeta. U Đuri Đaković Specijalna vozila, proizvođača oklopnih vojnih vozila, potencijalnu suradnju s Ukrajinom vide u modernizaciji tenka M-84, odnosno T-72, a osobito im je važna suradnja u području rezervnih dijelova te mogući zajednički rad na motorima tenkova. HS Produkt među tri je najveća proizvođača pištolja u svijetu. U svojim pogonima do sada su proizveli više od dva milijuna pištolja koja su većinom plasirali na zahtjevno američko tržište na kojem dobivaju priznanja kvalitete. U zadnjih su pet godina razvijali i jurišnu pušku prema NATO standardima, a koja je napravljena kao sustav za podršku niza zahtjeva koje vojnik obavlja.Inkop obuća najveći je proizvođač namjenske obuće u RH za vojsku i policiju te su do sada isporučili milijun pari obuće.

Također imaju licencu za suradnju na tržištima NATO zemalja.Kroko international se isključivo bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme te objedinjava desetak hrvatskih tekstilnih proizvođača. Izvoze 70 posto svojih proizvoda u svijet, a glavni su im kupac Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka, Švicarska, Norveška, a od nedavno imaju  projekt i u Maleziji. Zainteresirani su za prijenos tehnologije prema Ukrajini odnosno u oba smjera, također i na zajednička ulaganja. Tvrtka Šestan-Busch bavi se isključivo zaštitnom opremom za vojsku i policiju te proizvodi balističke kacige, kojih imaju više od 20 tipova za sve rodove vojske. U razvoju kacige primjenili su i tri vlastita patenta te ugradnju kompozitnih materijala.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Suradnja Ukrajine i Hrvatske u vojnoj industriji je vrlo perspektivna. Treba raditi zajednički projekat i proizvodnju višenamjenskog lovca kojeg ću nazvati UH-1.Ovaj lovac će imati prvenstvenu namjenu kontrolu zračnog prostora i izviđanje. Sovjetski MIG-21 je zastario ali može poslužiti kao osnova za projektiranje novog lovca UH-1. Lovac MIG-21 ima dobru aerodinamiku, optimalnu veličinu i veliku brzinu. Treba mu pojačati još snagu motora i brzinu, naoružanje i elektroniku ( računalo).Takav lovac bi bio inferioran u zračnim borbama sa najmodernijim američkim i ruskim lovcima ali mu to nije namjena. U zraku UH-1 bi mogao obarati neprijateljske helikoptere, transportne avione i bombardere.Na zemlji lovac UH-1 bi mogao dejstvovati na neprijateljske tenkove, topove i pješadiju a na vodi bi mogao dejstvovati na neprijateljske brodove. Treba da ima u naoružanju najmanje 9 efikasnih , modernih raketa. Hrvatska i Ukrajina treba da rade i na oruđu zemlja-zrak koje ću nazvati HU-1. To treba biti jednostavno i pokretljivo oruđe koje će dejstvovati sa zemlje prvenstveno protiv modernih neprijateljskih lovaca, bombardera i transportnih aviona.

Svaka čast! Još da Lepi nije spomenut u članku……

New Report

Close