Hrvatska se sprema za četvrtu dimenziju ratovanja, središte će biti u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2019. u 11:56
Arhivska fotografija: Miranda Cikotić / Pixsell

Središte će biti u Zagrebu, a Zapovjedništvo će održavati i administrirati, štititi računalne i kriptografske sustave 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Osnivanjem cyber zapovjedništva Hrvatska ulazi u četvrtu dimenziju ratovanja, nakon kopna, mora, zraka, sada i u cyber prostor. Riječ je o postrojbama koje će unaprijediti nadzor KIS-ova, ali i koje rade na ranom otkrivanju kibernetičkih prijetnji. Zapovjedništvo za kibernetički prostor spaja postojeću Središnjicu za KIS i Bojnu veze HV-a, piše Večernji list.

Središte će biti u Zagrebu, a Zapovjedništvo će održavati i administrirati, štititi računalne i kriptografske sustave 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. U MORH-u kažu da će primarni zadatak Zapovjedništva biti nadzor i zaštita vojnih sustava, jer civilna zaštita cyber prostora postoji i na nacionalnoj razini, a imaju ga i veliki sustavi iz tzv. kritične infrastrukture, poput HEP-a, primjerice. No, kao kada je riječ i o drugim rodovima vojske, u slučaju elementarnih nepogoda, nesreća ili teških kibernetičkih napada, civilnom sektoru na raspolaganju je vojni obrambeni sustav.

– Važno je da svi razmjenjujemo informacije o cyber napadima u realnom vremenu, da svi civilni, oni državnih institucija i vojni sustavi za obranu od kibernetičkih napada budu pripravni uskakati, kažu u MORH-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close