‘Hrvatska se ne može izvući na smanjenju plaće od tri posto’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 12:09
Zoran Vinković / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vinković nema ništa protiv, kazao je, da se plaće smanje zastupnicima, ministrima, članovima vlade.

Saborska oporba danas se oštro usprotivila najavi premijera Zorana Milanovića o smanjenju bruto plaća za tri posto poručivši kako ta mjera neće izvući Hrvatsku iz krize. "Hrvatska se ne može izvući na smanjenju plaće od tri posto, nego na politici koja će državu izvući iz krize i smanjiti broj nezaposlenih, što očigledno ova vlada ne zna", rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković novinarima u Hrvatskom saboru.

Nema ništa protiv, kazao je, da se plaće smanje zastupnicima, ministrima, članovima vlade, no napomenuo je kako to smanjenje ne može biti jedina mjera za izlazak iz krize. S njime se složila i HDZ-ova Martina Dalić ustvrdivši kako Vlada ne vlada situacijom. "S obzirom na to da se smanjenje plaća najavljuje u veljači za travanj, za proračun koji je donesen u studenom, to jasno pokazuje da Vlada ne vlada situacijom", rekla je Dalić. Podsjetila je i kako se takve mjere nisu najavljivale, nego je, kazala je, bilo riječi o reguliranju tog pitanja u dogovoru sa sindikatima, kroz božićnice i regrese.

"Sad vidimo da na red dolaze i neke druge mjere i mislim da je to najbolji znak kako postoje problemi s izvršavanjem proračuna", ocijenila je Dalić. Prošli se tjedan govorilo o zakašnjenju plaća, a sada se govori o njihovom smanjenju te mislim da rebalans koji se nazire i najavljuje neće riješiti probleme, naglasila je.
Po njezinom mišljenju hitno treba donijeti sveobuhvatni, trogodišnji plan gospodarskog rasta koji bi trebao jasno pokazati kako će se stabilizirati javne financije i pokrenuti gospodarstvo.

"Vlada je u panici, ne snalaze se i ne znaju kako si pomoći", rekao je Laburist Nikola Vuljanić poručivši vladajućima kako je možda trenutak da razmisle i prepuste to nekom drugom tko bi znao što učiniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close