Hrvatska pošta komentirala odluku HAKOM-a o zabrani naplaćivanja za male pakete

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2019. u 15:07
Foto: Borna Filić / Pixsell

Odluka o zabrani naplaćivanja usluge za dostavu malih paketa dobra je vijest za sve korisnike inozemnih e-trgovina.

Za komentar odluke Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) o zabrani naplaćivanja 4,5 kune za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa Lider je upitao Hrvatsku poštu, iz koje su odgovorili da HP posluje sukladno zakonskim propisima te poštuje rješenje nadležnog regulatora, kako 2016. godine tako i danas. Naime, iz HAKOM-a su poručili da je zabrana o naplati donesena jer je Hrvatski sabor početkom godine ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju te da je HAKOM postupio na temelju mišljenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U prilog tome da poštuju odluku regulatora, iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatske pošte u prilogu su Lideru dostavili odluku HAKOM-a iz 2016., u kojoj piše da HP sukladno važećem cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji je usklađen s odredbama Zakona o poštanskim uslugama, Svjetskom poštanskom konvencijom te pravilnicima Svjetske poštanske unije, naplaćuje iznos naknade za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kune.

Na pitanje Lidera hoće li manjak prihoda od usluge dostave malih paketa Hrvatska pošta nadomjestiti poskupljenjem nekih drugih usluga, direktorica Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte Jo Kempen, odgovorila je da je ta usluga i tako u padu za više od 50 posto, jer se sve više malih paketa iz inozemstva šalje kao obična pisma. 

Odluka o zabrani naplaćivanja usluge za dostavu malih paketa dobra je vijest za sve korisnike inozemnih e-trgovina, a donesena je novom odlukom HAKOM-a u skladu s aktima Svjetske poštanske konvencije, koju Hrvatska pošta ne želi komentirati, ali koju će prihvatiti.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Prek veze kao i ti

Pošiljatelj je plati poštarinu za slanje poštanske pišiljke ne i za dostavu ili uručenje.

Naravno da postoji trošak u distribuciji malih paketa, nesrazmjer između država u slanju i prijemu pošiljaka rješava se prebijanjem, samo što kineska poštarina iznosi par lipa po pošiljci.

Kako je ova došla do tog posla.

New Report

Close