Hrvatska od rata u Siriji zaradila milijune eura

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2017. u 13:31
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Podaci od listopada do kraja godine tek trebaju biti objavljeni.

U prvih devet mjeseci prošle godine Hrvatska je prodala streljiva, mina i raketnih bacača u vrijednosti od 83 milijuna eura, otkriva Balkanska istraživačka regionalna mreža i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Podaci od listopada do kraja godine tek trebaju biti objavljeni.

– Hrvatska je drastično povećala prodaju streljiva iz jugoslavenskog i ratnog razdoblja prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, usprkos upozorenjima organizacija za ljudskih prava o ilegalnom preusmjeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona. Videosnimci i fotografije iz Sirije pružaju uvjerljive dokaze o tome da je to oružje hrvatske proizvodnje. Hrvatska je jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha streljiva tijekom zime 2012. godine. Pošiljka plaćena od strane Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA-e usmjerena je preko Jordana – duž puta kojim je od tada iz Srednje i Istočne Europe preneseno oružja u vrijednosti većoj od milijarde eura. Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospjeli u medije uklanjanjem ključnih informacija – kao što je konačno odredište – iz službenih izvještaja, analizira Balkanska istraživačka mreža BIRN.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako je ovo istina to je stravično! Nema sumnje da je hrvatsko oruzje zavrsilo u rukama terorista 2013 za vrijeme Milanovića jer dokaz su snimci na youtubeu a ako se to nastavilo to je skandalozno i kriminalno. Posto hrvatska nema proizvodnju streljiva treba to ipak uzeti s rezervom jer toliko zaliha sumnjam da ima (i HV nema dostatno streljiva nedavno su bili natječaji i spor oko srpske municije za HV) a Vlada i Ministarstva objasniti jer nitko nema mandat isporucivati oruzje teroristickim skupinama! I onda bi jos htjeli natrag naftna polja u Siriji nakon svega!?

New Report

Close