Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom proizvođačkih cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2015. u 09:26
Foto: Hina

Hrvatska je u ožujku zajedno s Irskom i Belgijom zabilježila najveći skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini.

Hrvatska je u ožujku zajedno s Irskom i Belgijom zabilježila najveći skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini, koje su na razini Europske unije i eurozone gotovo stagnirale, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku porasle 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su uvećane 1,3 posto, izvijestio je Eurostat.

Najveći je skok proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila Irska, za 2,6 posto, te Belgija, za 1,7 posto. Daleko najveći pad zabilježio je Cipar, za 3,3 posto.

Na razini Europske unije i eurozone rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda osjetno je usporio u ožujku, na samo 0,2 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Najviše su na razini EU-a porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 0,7 posto, dok su cijene kapitalnih dobara, trajnih i netrajnih potrošačkih dobara porasle mršavih 0,1 posto.

I u eurozoni su najviše porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 0,5 posto, dok su cijene kapitalnih dobara, trajnih i netrajnih potrošačkih dobara porasle 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU u ožujku smanjene 2,9 posto. U prethodnom su mjesecu pale 3,4 posto. Najviše su pale cijene u energetskom sektoru, za 10 posto, a najveći je rast zabilježen u kategoriji trajnih potrošačkih dobara, za 0,8 posto.

Eurozona je također u ožujku zabilježila pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, za 2,3 posto. U veljači pale su 2,8 posto.

Energetski sektor ponovo je prednjačio najvećim padom cijena, za 6,8 posto. Najviše su pak na godišnjoj razini porasle proizvođačke cijene trajnih potrošačkih dobara, za jedan posto.

Gotovo sve su zemlje članice u ožujku zabilježile pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini, a najveći Litva, za 9,1 posto.

Iznimka su bili samo Luksemburg i Rumunjska gdje su cijene porasle 1,2 odnosno 0,1 posto. U Sloveniji i Švedskoj cijene su ostale nepromijenjene.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku pale 2,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close