Građani Europske unije prosječno troše 0,7 kg meda godišnje, a budući da je proizvodnja manja od potražnje, jedino je rješenje uvoz od kojeg se 50 posto odnosi na Kinu, koja je postala najveći svjetski proizvođač meda. Međutim, nesrazmjer količine proizvedenog meda i porasta broja košnica ukazuje na porast proizvodnje nekvalitetnog, lažnog meda koji je prisutan i na hrvatskom tržištu, piše Glas Slavonije.
Prema podacima Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu, proizvodnja meda u Kini u razdoblju od 2000. do 2014. godine porasla je za 88 posto zahvaljujući izvozu, no istovremeno se broj kineskih košnica u istom vremenskom periodu povećao za samo 21 posto. Kako Kinezi uspijevaju proizvesti četiri puta više meda od predviđenog? Tajna se krije u kineskom načinu proizvodnje. Nezreli med skuplja se dok je još rijedak, s visokom koncentracijom vode. Zatim se umjetno suši, ostatci smole se eliminiraju filtriranjem, pelud se može odstraniti ili dodati kako bi se prikrila zemlja podrijetla i dodaje se sirup da bi se postigle različite tržišne cijene. Takav med, koji nema puno veze s prirodnim medom koji svi očekuju, stiže i na hrvatsko tržište.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Ako budu svi išli kod “seljaka” medara …… i oni će početi prodavati lažni. A vjerojatno neki to i sad rade “malo pravog -puno lažnog”.
Kupujte kod lokalnih pčelar..
Pa mrdni se malo do sela i kupi meda od seljaka…. kao i ulje i vino i sve ostalo. Pa zar jos kupujes u ducanima te stvari?
Hitno osnovati agenciju za gledanje meda i zaposliti 100 stručnjaka.
Uključite se u raspravu