Hrvatin još nije proglasio pobjedu Grabar Kitarović jer sva birališta nisu obrađena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2015. u 23:08
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatin je najavio da će DIP nastaviti objavljivati podatke kako se budu unosili zapisnici o glasovanju sa biračkih mjesta. Izlaznost na izbore bila je vrlo visoka, čak 58,91 posto.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer da HDZ-ova kandidatknja Kolinda Grabar Kitarović vodi u utrci za mandat hrvatske predsjednice pred SDP-ovim Ivom Josipovićem, no pobjedu nije mogao proglasiti jer još nisu bila obrađena sva biračka mjesta.

DIP je u 22 sata objavio da je za Grabar Kitarović glasovalo 1.070.937 birača, odnosno 50,54 posto, a za Josipovića 23.000 birača manje, odnosno njih 1.047.867 ili 49,46 posto. To su privremeni i neslužbeni podaci do 21,55 sati, a njima je obuhvaćeno 97,75 posto biračkih mjesta.

Hrvatin je najavio da će DIP nastaviti objavljivati podatke kako se budu unosili zapisnici o glasovanju sa biračkih mjesta. Izlaznost na izbore bila je vrlo visoka, čak 58,91 posto.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da zbog vremenske razlike još traje glasovanje u inozemstvu, u zemljama Južne i Sjeverne Amerike, pa ti podaci nisu dodani gore navedenima.

Nisu im dodani niti podaci za Tuzlu i Mostar u kojem su u nedjelju u 22 sata birališta još bila otvorena, a na potvrdu za glasovanje čekalo je oko tisuću ljudi.

"Kad iznimku pretvorite u pravilo, nema više mogućnosti neke objektivne reakcije", objasnio je Hrvatin nedjeljne gužve na biračkim mjestima u Mostaru.

Podsjetio je da se hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele ostvariti biračko pravo, moraju aktivno registrirati, a to je vrijedilo i za građane koji su, primjerice, željeli glasovati u Mostaru.

Hrvatin podsjeća da je za BiH određeno 15 biračkih mjesta, od čega deset u Mostaru, što je, s obzirom na brojku od 9.000 aktivno registriranih birača, trebalo biti dostatno da sve prođe bez gužve.

Komentirajte prvi

New Report

Close