Hrvati među najvećim potrošačima piva u Europi

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2015. u 14:06
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Drugom panel diskusijom pod nazivom „Trendovi piva u HoReCa kanalu 2016. – 2020.“ istaknute su brojne zanimljivosti samog tržišta.

Više od stotinu predstavnika tvrtki s područja distribucije u HoReCa kanalu te predstavnika proizvođača i ugostitelja okupilo se u Opatiji na godišnjoj konferenciji u organizaciji HoReCa Grupe koja danas predstavlja najznačajnije udruženje etabliranih hrvatskih distributera u spomenutom sektoru.

U sklopu konferencije održane su i dvije panel diskusije kojima su otvorena brojna pitanja ključna za razvijanje HoReCa kanala te su raspravljene teme poput specifičnih izazova distribucije i trendovima određenih proizvoda, poput piva.

O trendovima na tržištu, razvijanju tržišta bezalkoholnih pića te potrebama distributera i samih ugostitelja svoje su stavove i razmišljanja iznijeli glavni direktor strateškog distribucijskog područja HORECA Atlantic Grupe Dario Šalić, izvršni potpredsjednik za poslovnu grupu hrana Agrokora Miroslav Galić te Dijana Pavković iz zagrebačkog Gastro Globusa i Ruža Tomić Fontana, direktorica odjela za komercijalne poslove Coca-Cola HBC Hrvatska. Sudionici su se složili kako je Hrvatska zbog svog zemljopisnog položaja i nenaseljenosti pojedinih dijelova prilično izazovna za distribuciju, a uvelike je ovisna o sezonalnosti budući da je najveća potrošnja pića u vrijeme turističke sezone. Pritom na pivo otpada do 40% u prodaju svih pića, što Hrvate svrstava među top 10 potrošača piva u Europi, po glavi stanovnika (na prvom mjestu su Česi).

Među zaključcima dinamične diskusije, u sklopu panela „Razvoj HoReCa kanala i izazovi distribucije“, istaknuto je kako tržište prolazi kroz kontinuiranu evoluciju, dok su očekivanja prije svega vezana uz značajnu konsolidaciju pa čak i neku vrstu globalizacije samog tržišta u narednim godinama. Kao najvažniji faktor koji utječe na razvoj tržišta i danas se ističe ekonomski faktor, odnosno kupovna moć prosječnog potrošača. Na pitanje kako zaobići spomenute prepreke te doprinijeti zadovoljstvu svih subjekata u lancu Dario Šalić ističe kako je potrebno stvarati i poticati dodatnu vrijednost te tako povećati prodaju, a ne orijentirati se samu cijenu.

Drugom panel diskusijom pod nazivom „Trendovi piva u HoReCa kanalu 2016. – 2020.“ istaknute su brojne zanimljivosti samog tržišta. Procjenjuje se kako tržište piva u RH iznosi približno tri milijuna hektolitara. Samo tržište obiluje i brojnim novitetima, koji se prije svega očituju u plasmanu potpuno novih proizvoda na tržište, poput Radler i Cider pića te Kraft piva.

Upravo o navedenim temama, ali i potrebama te izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom radu govorili su član Zagrebačke pivovare d.d. Miroslav Holjevac, direktor prodaje Carlsberg Croatia d.d. Dario Bodulica te domaćin konferencije Igor Jukić, direktor HoReCa Grupe.

„Mogućnosti za razvoj tržišta su značajne. Vjerujem kako postoji prostor da svi subjekti u lancu, od proizvođača, distributera do samih ugostitelja pronađu vlastiti interes, ali i da se osiguraju uvjeti s kojima će svi oni biti zadovoljni. Jedino tako se otvara mogućnost za razvoj svakog pojedinog segmenta čitavog lanca.“ – na početku rasprave istaknuo je Igor Jukić.

Svi sudionici panela istaknuli su kako je 2015. godina po poslovnim rezultatima bila iznimno dobra. Prije svega razloge za to može se pronaći u odličnim rezultatima turističke sezone i velikom broju dolazaka stranih gostiju te povoljnim vremenskim uvjetima. Uz potrebu za dodatni razvoj kulture ispijanja piva sudionici rasprave su se složili kako i danas postoji značajan prostor za razvoj pa tako i za rast cjelokupnog tržišta. Istaknuto je kako se upravo u podizanju potrošnje u segmentu točenog piva, a čemu može doprinijeti isključivo ulaganje u kulturu ispijanja te proširenje i podizanje kvalitete ponude, vide daljnje mogućnosti razvoja tržišta. Zanimljivo je kako je cijena piva u Hrvatskoj veća nego u ostalim europskim zemljama, ako se dovede u korelaciju s kupovnom moći stanovnika. A pritom su i zarada pivovara veće u odnosu na europsku konkurenciju.

U najavi naredne godine svi sudionici istaknuli su optimizam, koji se između ostalog očituje u činjenici kako će na potrošnju piva zasigurno utjecati i održavanje Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Upravo je stoga činjenica kako će na natjecanju nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija, za koju će očito i pivari žustro navijati da što dulje ostanu u natjecanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close