HRT: ‘Urednici smijenjeni zbog niza ranijih uredničkih propusta’

Autor: Agencija VLM , 26. ožujak 2013. u 19:47
Goran Radman. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Urednici su bili dužni pratiti intervju s Tomašić i reagirati odmah uputom voditeljici kada su uočili da ona sama nije reagirala, objasnila je Mirjana Rakić.

Programsko vijeće HRT- a raspravljalo je danas o prošlotjednim propustima u središnjim informativnim emisijama, prvenstveno Dnevniku 3 u kojem je gostovala saborska zastupnica Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.  Predsjednica Programskog Vijeća HRT-a Nina Obuljen rekla je kako je HRT bio u pravu kada je pozvao u emisiju Ružu Tomašić, no, upozorila je na nepostojanje jedinstvenih kriterija.

– Nemate jedinstvene kriterije, niste dosljedni, u drugim situacijama niste reagirali. Spominjanje ustaša i četnika ne smije se tolerirati. U konačnici se u javnosti stekao dojam da je smjena uslijedila nakon pritiska.“, upozorila je Obuljen referirajući se na smjene troje urednika u Dnevniku 3.

V.d. ravnateljice programa Mirjana Rakić obrazložila je kako su smjene troje urednika –  Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić uslijedile jer su svi bili uključeni u proizvodnju sporne emisije, ali i kako su urednici smijenjeni zbog niza ranijih uredničkih propusta.

– Urednici su bili dužni pratiti intervju s Tomašić i reagirati odmah uputom voditeljici kada su uočili da ona sama nije reagirala, objasnila je Mirjana Rakić.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman smatra neprimjerenim da se cijeli HRT poistovjećuje s jednim svojim segmentom- Informativnim programom televizije.

– Smatram da HRT bez obzira na to o kome se radi treba reagirati jer mora dosljedno braniti svoju nezavisnost i ja mislim da je HRT, odnosno Informativni program s pravom reagirao na riječi koje je izgovorio predsjednik Vlade.“, rekao je Radman.

– Želimo obraniti javnu funkciju HRT-a. Ovo su burna i zahtjevna vremena, mnoge kolege u ovo izborno vrijeme trpe neopravdano visoku razinu bijesa, to jest pritisak na objektivnost. Molim da kao članovi Vijeća date podršku HRT-u.“, istaknuo je glavni ravnatelj Goran Radman i dodao  kako je HRT zbog slučaja Tomašić već kažnjen upozorenjem od strane Vijeća za elektroničke medije.

– Mislim da je HRT jako dobro reagirao svojim priopćenjem kako bi se zaštitila neovisnost HRT-a, ali je propustio obrazložiti smjene na način na koji je to učinjeno danas na Vijeću.“, rekla je Obuljen.

Na sjednici su izvijestili i o tijeku natječaja za 17 glavnouredničkih pozicija. Pristigla je 191 prijava i to mahom od strane zaposlenika HRT-a, navodi se u priopćenju, a već ovoga tjedna uslijedit će  primarni selekcijski postupak u kojem će se utvrditi zadovoljavaju li kandidati uvjete za radna mjesta, a izbor Ravnatelja programa i Glavnih urednika trebao bi biti završen do kraja travnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close