HOK pozdravlja poreznu reformu, uz nekoliko zamjerki

Autor: Marija Brnić , 30. listopad 2016. u 22:00
Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore/Anto Magzan/PIXSELL

Negativnim obrtnici smatraju povećanje stope PDV-a s 13 na 25% za ugostiteljstvo.

Mjere porezne reforme pridonijet će poreznom rasterećenju obrtnika i njihovu kvalitetnijem poslovanju, no neke mjere mogu se i negativno odraziti, prva je ocjena Hrvatske obrtničke komore, iz koje se izrijekom kao negativna mjera izdvaja samo povećanje stope PDV-a s 13 na 25 posto za ugostiteljstvo.

Bojazan je u HOK-u da će se ta mjera odraziti na vanpansionsku potrošnju, te očekuju da će doći do rješenja o zaštiti obrtnika u dijalogu s resornim ministrima turizma i financija. Pozitivnim pomakom HOK vidi smanjenje opće stope poreza na dobit s 20 na 18%. I uvođenje stope poreza na dobit od 12% za poljoprivrednike i obrtnike s prihodima do 3 mil. kuna olakšat će poslovanje obrtnicima koji su obveznici poreza na dobit, no pri tom HOK ukazuje i na potrebu da ista stopa od 12% vrijedi i za obrtnike u sustavu poreza na dohodak s primicima do 3 mil. kuna. Dizanje priznatih troškova s 30 na 50% obrtnici pozdravljaju, no ostaju pri zahtjevu da za im se ta vrsta troška prizna u visni 100%.

Osim dizanja praga za obvezni ulazak u sustav PDV-a s 230 na 300.000 kuna obrtnici očekuju i da će uslijediti nova razrada oporezivih primitaka kod paušalnih obrtnika. Dosad je limit iznosio 149.500 kuna, a HOK je i ranije predlagao da se taj iznos veže uz granicu za ulazak u sustav PDV-a. Ponovno moguć odbitak pretporeza za osobna vozila, barem i djelomično, HOK podržava, ali potrebnim vide doradu odrebi vezano uz plaću u naravi i nepriznavanje 30% troškova osobnih vozila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close