Hoće li ‘bogataši’ rasprodavati kuće zbog poreza?

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2012. u 09:51
Slavko Linić (PXL)

Uspoređivati nas i zapadne zemlje u pogledu vlasništva nekretnina je maloumno.

Ministar Slavko Linić očekuje da će u iduća četiri mjeseca od 30.000 do 100.000 građana legalizirati ugovore o najmu stanova i kuća kako bi izbjegli plaćanje poreza po najvećoj stopi, piše Večernji list.

'Prema izjavama vladajuće garniture i napisima u medijima, dolazi se do 2% od vrijednosti nekretnine. Novi veći namet, iako je u mom slučaju riječ o skromnoj imovini, oduzet će mi novine, kazalište, koncerte, knjige, skromne izlaske, posjete prijateljima i još štošta da bih namirio pohlepnu državu', rekao je za Večernji list Boris Krulik, jedan od brojnih građana koji će biti pogođeni porezom na imovinu koji ministar financija Linić želi uvesti već iduće godine. Krulik sa svojom suprugom dijeli vlasništvo nad dvije nekretnine.

'Neuseljivi stan od 32 kvadrata u fazi je obnove, a druga nekretnina stara je drvena kuća od 40 kvadrata koju treba obnoviti. Nalazi se u općini Pisarovina, a služi nam za odmor. Zbog daljine i posla u Zagrebu, ne možemo je češće koristiti. Sa suprugom i jednim djetetom te odraslom kćeri živim u kući supruginih roditelja', kazao je Krulik.

Porez na imovinu za Borisa bi značio 870 eura manje. Na neuseljeni stan u Zagrebu plaćao bi namet od 70 eura, dok će mu porez za vikendicu oduzeti 800 eura jer svake godine mora plaćati 2 posto od procijenjene vrijednosti kuće za odmor. Porez će mu oduzeti sredstva koja je nekad ulagao u ono što voli, knjige, kazalište i posjete prijateljima. 'Uspoređivati nas i zapadne zemlje u pogledu vlasništva nekretnina je maloumno, tamo su se ljudi za najam stanova odlučili jer nisu željeli financirati banke ili nisu mogli, ali zato žive život dostojan čovjeka', smatra Boris. Ipak, ne planira prodavati svoju imovinu.

Peteročlana obitelj Duvnjak posjeduje dva stana u Zagrebu. Jedan je od 80 četvornih metara u Petrinjskoj ulici, drugi od 50 četvornih metara u Španskom. Imaju i vikendicu od 200 četvornih metara na moru, u Dubokoj.

'Vikendica na moru je tijekom godine uglavnom prazna. Ljeti iznajmljujemo sobe turistima, no s godinama ih je sve manje. Bude li iduća sezona loša, vjerojatno ćemo vikendicu morati prodati' rekli su Večernjem listu. Vikendica je vrijedna 400 tisuća eura pa bi  za nju trebali izdvajati čak 1600 eura. 'Ukupno 2500 eura za porez na imovinu golem je udar na naš budžet. Moramo hitno naći rješenje' , zaključili su.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (11)
Pogledajte sve

tko je tolike “Švabe” otjerao u podstanare i tamo ih drži ?

bogataši će kupovati, samo to neće biti još, niti će to kupovati hrvatski bogataši nego oni koji iz pozadine kontroliraju i koordiniraju linića i kolabricionističku organizaciju koja je sofisticiranom prevarom zvanom “plan 21” zavela hr. građane da im povjere mandat za upravljanje ovom opljačkanom jadnom državom.

Ne kaže se bezveze “Moja kućica-moja slobodica”…90% Hr građana živi u vlastitoj nekretnini i samim time uživa neovisnost i suverenost da samostalno i bez uplitanja društva gradi i uživa osnovne ljudske slobode i privatnost koje proizlaze iz autonomije vlasništva.

Neovisnosti i slobode, tj. dostojanstva koje proizlaze iz vlasništva nad vlastitim domom u bitnome kreireju društvene kriterije a dokle god imamo vlastiti krov nad glavom, nitko niti ništa nas ne može pokoriti do te mjere da bezkompromisno, podanički služimo bilo kome i bilo čemu.

Sve te slobode i suverenitet onemogučuju ambicije stranih struktura kojima kolabricionistička organizacija na vlasti polaže račune i zato se rasprodaje državna imovina, državne tvrtke, monetariziraju AC, rade međunarodni natječaji za koncesije na infrastrukturu, energetiku, obalu, polj. zemljište, rudna bogatstva i sl. te istovremeno poreznom represijom uništavaju ekonomiju i porezom na imovinu od građana stvaraju dužnike koje time žele pokoriti pod prijetnjom ovrhe!

Do sada su svi koji su pokušavali pokoriti ovaj narod slomili zube na njemu i snosili teške posljedice i uvjeren sam da će se i ovaj puta Hrvatski narod znati izbotiti za svoja prava i interese i to bez obzira na posljedice!

E da, zaboravio sam napisati najvažnije, sve ovo je PO ZAKONU.
Ako slučajno nešto ne bude, možeš svoja prava ostvariti na sudu u roku 20-30 godina.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/suze-i-plac-ispred-kuce-vukicevih-specijalci-uklonili-ljude-koji-su-vristali-pustite-nas-jebo-vas-policijski-poso/645637.aspx

Ovo je vjerovatno scenarij po kojem će se provesti nova pljačka hrvatskog naroda.
Država ti uvede porez koji ne možeš plaćati, na to idu lihvarske kamate, i onda kuća ide na dražbu, prodaje se u 1/4 tržišne cijene nekom slovencu, njemcu ili austrijancu. Dolazi policija, specijalci izbacuju te kao najgoreg kriminalca i ideš živjeti u prihvatilište ili na ulicu.

Zadnjih 20 godina su uništene sve firme i radna mjesta, stvaorena je vojska nezaposlenih koji još uvijek mogu nekako preživjeti jer žive u svojoj nekretnini koju su nasljedili. Sada se stvara podloga da se ljudima koji nemaju gdje raditi oduzme i ono zadnje što im omogućava kakav takav život.

New Report

Close