‘Nismo im radili iza leđa, od početka se protivimo porezu na nekretnine’

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2012. u 16:28
Jozo Radoš (PXL)

“Treba se posvetiti putevima izlaska iz krize. HNS se nikada nije slagao s uvođenjem novoga poreza na nekretnine.”

"Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati načelno podržava napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina i u tome je na svim razinama sudjelovala i sudjelovat će. Istovremeno, kao Predsjedništvo i Klub zastupnika upozoravamo da je nužno u javnoj raspravi, koja je otvorena, i dalje zadržati stavove koje smo i mi i naši koalicijski partneri dogovorili, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati", priopćeno je za medije iz HNS-a.

>>> Splitsko Gradsko vijeće poziva Vladu da odustane od zakona o porezu na nekretnine

Isto tako Hrvatska danas ne treba više nijednu raspravu o poreznim opterećenjima, dok istovremeno zastupamo stav da Vlada kroz konkretne i trenutačne mjere mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize, pada potrošnje i privatnih investicija. U takvim uvjetima HNS se protivi uvođenju novog poreza, poručuju.

Po svemu sudeći HNS je ovu odluku donio SDP-u iza leđa jer većina socijaldemokrata nije imala pojma. Naime, prezentacija u Vladi je održana dok je Radimir Čačić još bio potpredsjednik, javlja Soundset. Prema neslužbenim informacijama radija tada se nije protivio zakonu.

"To je informacija koja nije točna, HNS se od početka nije slagao s uvođenjem toga poreza. "HNS i Čačić se protive uvođenju novog poreza u uvjetima gospodarske krize", kazao je danas novinarima Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Radoš kaže kako je otvorena nova javna rasprava o novom porezu. "Smatramo da se nijedna nekretnina u kojoj građanin živi ne treba oporezivati, treba se posvetiti rastu gospodarstva u uvjetima gospodarske krize i stoga se HNS protivi uvođenju poreza na nekrentine", objasnio je, pojašnjavajući odluku Predsjedništva svoje stranke, koje je danas zauzelo stav protiv prijedloga Vlade za uvođenje novog poreza.

Novinare je zanimalo zašto je Predsjedništvo HNS-a tek danas zauzelo takav stav, budući da je interna prezentacija u Vladi o uvođenju poreza na nekretnine održana prije nekoliko tjedana, na kojoj se predsjednik HNS-a i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je bio na toj prezentaciji, nije protivio uvođenju poreza.

"To je vaša informacija da se nije protivio, to je neslužbena informacija koja nije točna. HNS se od početka nije slagao s uvođenjem tog poreza", odgovorio je Radoš.

"HNS i Čačić se protive uvođenju novog poreza u uvjetima gospodarske krize", naglasio je, ističući kako bi se uvođenje takvog poreza možda i moglo razmatrati u drugačijim okolnostima, "ali u ovim okolnostima svakako ne".

"Treba se posvetiti putevima izlaska iz gospodarske krize. HNS se nikada nije slagao s uvođenjem novoga poreza na nekretnine", poručio je Radoš.

Upitan hoće li HNS-ovi zastupnici dići ruke za zakon o uvođenju poreza na nekretnine kada se nađe na saborskoj sjednici, odgovorio je kako se u njegovoj stranci nadaju da do toga neće doći, ali i ustvrdio kako je njihov stav jasan.

Na pitanje jesu li u HNS-u o svom protivljenju porezu obavijestili koalicijske partnere, odgovorio je kako je o tome bilo i ranije razgovora u Vladi.

>>> Tko se neće naći na popisu obveznika poreza na nekretnine?

>>> 'Komunalna naknada je relikt prošlosti', kaže šefica Porezne uprave

Komentari (16)
Pogledajte sve

Dobro je da se HNS usprotivio porezu na nekretnine i na taj način stao uz oporbu koja se od početka protivi tom parafiskalnom nametu.

Nego zabrinjavajuće je što je Linićeva ekipa izgubila godinu dana za posao koji na kraju ništa ne vrijedi. Mislim da se sada apsolutno može konstatirati da ova vlada ne radi ništa korisno.
Imao sam velika očekivanja ali očito je da Kukuriku koalicija nije dorasla vođenju države, u godinu dana jedino su uspjeli uhljebiti svoje članove po državnim firmama i upravi.

Zakon o porezu na nekretnine – porezna agresija na obrtnike?

“Ministarstvo financija Republike Hrvatske predstavilo je 22. studenog 2012. g. prijedlog rješenja najavljenog Zakona o porezu na nekretnine, čije se stupanje na snagu predviđa za 1. travanj 2013. godine. Iako nam nije prihvatljivo podržati bilo kakvo novo porezno opterećenje, s određenim razumijevanjem prihvatili bismo da se komunalna naknada zamijeni s porezom na luksuzne nekretnine i one nekretnine koje ne doprinose socijalnoj i gospodarskoj namjeni. Sada nam je poznato da zakonodavac na 70% procijenjene vrijednosti nekretnina, namjerava ozakoniti porez po stopi od 1,5 %, – za prvi stambeni prostor građana uz olakšice od najmanje 88 do najviše 95 %.

Isto tako, za prvu kuću za odmor ili slični objekt, na identičan obračun osnovice, predvidio je olakšicu u rasponu od 70 do 85 %, prepuštajući konačnu odluku o tome jedinicama lokalne uprave. No, za poslovne prostore, zakonodavac na 70 % vrijednosti nekretnina predviđa Zakonom propisati, fiksne olakšice, koje će za industriju, zdravstvo i obrazovanje iznositi 80 %, za građevinarstvo, prijevoz i ugostiteljstvo 60 %, za trgovinu 40 %, a za “sve ostalo” 20 % olakšica na poreznu osnovicu. U kategoriju “svih ostalih” spada 90 % obrtnika koji imaju vlastite (ili u najmu) poslovne prostore.

Oni će dakle, prema predviđenom rješenju na zakonskoj razini, imati samo 20 % umanjenu osnovicu za oporezivanje nekretnina odnosno, najmanju olakšicu od svih vlasnika ili korisnika oporezivih nekretnina. Budući da ovaj prijedlog Ministarstva financija RH, jedinice velikog gospodarstva, pod zakonskom sintagmom “industrija”, svrstava među subjekte koji će koristiti olakšice od fiksnih 80 % od porezne osnovice, ponovno se susrećemo s činjenicom da se, čak i objektima za luksuz predlažu četverostruko veće olakšice nego poslovnim prostorima najvećeg dijela sektora malog gospodarstva – koje čini 85 % realnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Ovime predlagatelj takvog zakonskog rješenja otvoreno iskazuje protuobrtničke tenzije. Takvo oporezivanje predstavljalo bi novi udar na obrtništvo od kojeg se navodno očekuju nove poduzetničke inicijative i reinvesticijski poduhvate. Ne treba zaboraviti da mi obrtnici nikada nismo imali besporezno reinvestiranje (osim dva simbolična razdoblja – pod teško ostvarivim uvjetima), pa smo na sve nekretnine izgrađene reinverstiranjem dohotka (dobiti) već platili visoki porez. Sada bismo morali na sve to još jednom, bez vremenskog ograničenja plaćati novi porez, čak i tada kada odjavimo obrt i tržnu vrijednost nekretnina oprihodujemo, te na tako kumulirani dohodak (dobit) još jednom, treći puta platimo porez.

Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da se najhitnije očituje, da li uistinu namjerava privatnu društveno -ekonomsku formaciju malog gospodarstva do temelja uništiti najgorim oblicima porezne presije, kako bismo se već danas pripremili na otpuštanje preostalih radnika, ukidanje radnih mjesta i rušenje svega što može potpasti pod škare nesmiljenog poreznog terora, koji nova državna vlast nastavlja provoditi nad hrvatskim obrtnicima.”

Odluka da se HNS suprotstavi SDP-u u bitnom oporezivanju je dokaz – da
sustav vlasti funkcionira !

SDP ne mora uvijek biti u pravu. Ovo je potez za zaštitu svih nas u državi.
Onda krenite s uštedama u birokratskom aparatu- to je najhitnije!
KOrak po korak do pozitive ….!!!


Alternative porezu na nekretnine su:

1) Rezanje drzavne potrosnje (dugorocno najbolje, ali nemoguce dobiti politicku podrsku)
2) Zaduzivanje uz kamate od preko 6% (suicidalno)
3) Povecanje poreza na place ( ucinit ce nekonkurentnu ekonomiju jos nekonkurentnijom, daljnje povecanje nezaposlenosti)
4) Povecanje poreza na dobit (bijeg kapitala iz zemlje, rast nezaposlenosti)

Od svega gore navedenog porezi za nekretnine su jos i najmanje zlo. Ako nista ne uspije vjerojatno slijedi masivna devalvacija kune.

U svakom slucaju biti ce zanimljivo.

Kao jedinu alternativu ja vidim ono pod broj 1:Rezanje državne potrošnje,poreze se više ne može dizati jer se tako zapravo smanjuje potrošnja građana-manje se prikupi od poreza,također neće doći ni do stranih investicija.
Zaduživanje nas je jednim dijelom i dovelo tu gdje smo sad.Jednostavno treba trošiti koliko se ima,devedesetih je proračun bio 45 milijardi a sad nam je i 125 milijardi malo.
I nije pitanje kad će se to sprovesti nego koja će to vlada biti prisiljena učiniti.
Čim prije to bolje.

“I dok se cijedi i zadnja kuna od građana i tvrtki, javna uprava nije doživjela nikakve uštede. U devet mjeseci Milanovićeva Vlada je potrošila samo 90 milijuna kuna manje nego Vlada Jadranke Kosor. Najavljivali su smanjenje proračunske potrošnje za 3,6 milijardi kuna, a kako pokazuju podaci, na kraju će ispasti da je Milanovićev tim potrošio više nego HDZ-ov.

Na plaće se potrošilo 310 milijuna kuna više nego lani. Ukupan iznos od 20,27 milijardi kuna u stavci plaće i nadnice točno je 1,5 posto veći od lanjskog. I mirovine su ukupno veće nego prošle godine za 700 milijuna kuna.”

http://www.tportal.hr/biznis/gospoda…l#.UK6bWofLSpp [tportal.hr]

New Report

Close