Splitsko Gradsko vijeće poziva Vladu da odustane od zakona o porezu na nekretnine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2012. u 16:47
PXL

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova zaključak da se Vladi RH pošalje poziv da odustane od zakona o porezu na nekretnine jer, kako je rekla njegova predsjednica Nevenka Bečić, to je dodatni pritisak na građane budući da tim nametima nije cilj razvojna i investicijska politika, nego popunjavanje proračunskog manjka.

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je većinom glasova zaključak da se Vladi RH pošalje poziv da odustane od zakona o porezu na nekretnine jer, kako je rekla njegova predsjednica Nevenka Bečić, to je dodatni pritisak na građane budući da tim nametima nije cilj razvojna i investicijska politika, nego popunjavanje proračunskog manjka.

Za takav je zaključak od 19 nazočnih vijećnika glasovalo 16, a tri su bila protiv.

Vijećnici SDP-a i HNS-a tražili da se ta točka skine s dnevnog reda, ali je taj prijedlog odbijen. U raspravi su vijećnici SDP-a takav prijedlog ocijenili politikantskim i nepotrebnim, ali se vijećnici vladajućega HGS-a i neovisni vijećnici s tim nisu složili.

Vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak zamjerio je državnoj vlasti da uvođenjem novih poreza "zadaje udarce najširim slojevima pučanstva i dovodi nas u dužničko ropstvo". Reagirala je vijećnica SDP-a Aida Batarelo, ističući kako nove poreze ne bi trebalo uvoditi da nije bilo HDZ-ove afere s cestama i višestrukog bojenja tunela te afere Fimi medije.

Gradsko vijeće danas je s 11 glasova za, jednim protiv i osam suzdržanih smijenilo predsjednicu stručnog tima za praćenje privatizacije NK Hajduka Anđelku Visković, a umjesto nje na tu je dužnost imenovalo Ivana Veštića. Obrazloženo je kako je ta kadrovska smjena obavljena na preporuku gradonačelnika Željka Keruma. Kerum, koji je nedavno dogradonačelnici Anđelki Visković ukinuo ovlasti, izjavio je novinarima kako to "ide jedno s drugim".

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s Hajdukom, u kojem je grad većinski vlasnik s 56 posto dionica, Kerum je rekao kako je njegovo stajalište da bi Split trebao ostaviti 26 posto dionica kako bi mogao nadzirati Hajduk, a ostalo bi trebalo prodati. Zamjerio je oporbi da je nejasna jer je u jednom slučaju za to da se udio grada u Hajduku proda, a u drugom ne.

Vijećnici Gradskog vijeća dobili su danas dopis Županijskoga državnog odvjetništva koje se ne smatra mjerodavnim davati mišljenje o mogućoj šteti zbog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu u vezi sa Spaladium centrom, a što je od ŽDOa zatražilo Gradsko vijeće.

"Županijsko državno odvjetništvo ovlašteno je i dužno postupati protiv počinjenih kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine RH te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona", navodi se u dopisu koji je potpisao državni odvjetnik Michele Squiccimarro. U dopisu se navodi i da to državno odvjetništvo "provodi izvide u pretkaznenom postupku radi utvrđivanja ima li u postupanju osoba koje su sudjelovale u donošenju i realizaciji svih odluka i ugovora" koje se odnose na taj projekt elemenata kaznenog djela i moguće štete kao obilježja kaznenog djela.

Splitsko Gradsko vijeće na sjednici 24. listopada jednoglasno je prihvatilo informaciju kojom se najavljuje mogućnost raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu s konzorcijem triju građevinskih tvrtaka o Spaladium areni. Vijeće je na toj sjednici prihvatilo i prijedlog vijećnice Sanje Bilač (HDZ) da se ŽDO-u pošalje zahtjev za očitovanje o zakonitosti i legitimnosti cjelokupnog projekta Spaladium centra od početka sklapanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu iz 2007. do danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close