HEP: Gradnja HE Ombla može početi za pet mjeseci

Autor: Ksenija Puškarić , 12. ožujak 2013. u 22:00
Gradnja za koju je HEP od EBRD-a dobio 123,2 mil. eura kredita trajala bi 4-5 godina

Konzultanti WSP-a dokazali su da nema štete za okoliš, pohvalili su se u HEP-u, studija ide u javnu raspravu.

Nema zapreka za gradnju Hidroelektrane Ombla, vrijedne 152 milijuna eura, koja bi mogla početi za četiri-pet mjeseci.

Dodatne studije dokazale su kako ne postoji opasnost za okoliš, šišimiše i bioraznolikost na području izvora Omble. Na njima je, zbog promjena u zakonskoj regulativi po direktivama Europske unije, inzistirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ta je institucija Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) već odobrila kredit za gradnju Omble, a dodatne je studije o okolišu financirala Europska komisija. "Stručnjaci WSP-a, vodeće svjetske konzultantske tvrtke u području zaštite okoliša, dokazali su kako nema štete za bioraznolikost i okoliš te da ne postoje nikakve prepreke za početak realizacije projekta", istaknuo je Rodoljub Lalić, član Uprave HEP-a za razvoj, na predstavljanju zaključaka studije.

U HEP-u vjeruju da zamjerki neće imati ni ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, koji je prethodno rekao da u gradnju HE Ombla ne bi trebalo ići. HEP sada u to treba uvjeriti i javnost. Premda su ishođene sve dozvole, gradnja neće početi dok se studija javno ne predstavi u Zagrebu, Sarajevu i Dubrovniku, iz kojeg su dolazile najglasnije kritike. Javna rasprava trajat će još 30 dana. "Ne postoji nijedan drugi projektni zahvat u Hrvatskoj za koji su obavljene tako detaljne istražne radnje u vezi sa zaštitom okoliša i bioraznolikosti", rekao je Dražen Lovrić, voditelj studije o utjecaju HE Omble na okoliš.A osim sigurnosno-okolišnih uvjeta, ispunjeni su i ekonomski aspekti projekta. "Izgradnja HE Ombla, koja će trajati od četiri do pet godina, financirat će se kreditom EBRD-a od 123,2 milijuna eura", rekao je Tomislav Paviša, voditelj pripreme projekta HE Ombla, koji je izrazio nadu da će kredit vratiti za 13 godina.

Bude li, dodao je, cijena struje na svjetskim tržištima rasla, kredit bi mogli vratiti i prije. Kamata po EBRD-ovu kreditu je 5,5 posto. Gradnja HE Ombla važna je i za domaće gospodarstvo, poručuju u HEP-u, jer će hrvatske tvrtke moći sudjelovati u 80 posto gradnje. Koristi za HEP su višestruke. Nakon otplate kredita, tvrtka će imati stabilan izvor prihoda i smanjiti ovisnost o izvozu od šest do osam posto. Korist će imati i dubrovačko područje, koje će dobiti povećanje kapaciteta pitkom vodom, stabilnu opskrbu strujom, naknade za prihod od lokalnog proračuna i mogućnost angažmana lokalnoga gospodarstva na projektu, zaključio je Lalić.

Komentirajte prvi

New Report

Close