HDZ planira povećati neoporezivi dio plaće barem za 10 posto

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 17. rujan 2013. u 22:00
U HDZ-u još ne žele objaviti službeni program/ Žarko Bašić/PIXSELL

Malim poduzetnicima i obrtnicima dopustilo bi se plaćanje PDV-a po naplati izdane fakture.

Dio programa HDZ-a uključuje porezne promjene koje bi trebale pokrenuti potrošnju, a planiraju i rasteretiti gospodarstvo.

Taj dio programa prezentiran je na mini-klauzuri u Velikog Trgovišću. Jedna od njih, kako doznajemo od visokih izvora iz najveće oporbene stranke, je povećanje neoporezivog dijela osobnog dohotka. Vlada Zorana Milanovića povećala je osobni odbitak s 1800 na 2200 kuna, a HDZ namjerava ići korak dalje. Iako još ne žele otkriti koliko bi se osobni odbitak povećao govori se da će povećanje biti najmanje za 10 posto. To bi trebalo povećati kupovnu moć građana kojima bi ostao veći dio plaće za potrošnju.HDZ bi smanjio i PDV i to za jedan posto na 24 posto nakon tri uzastopna kvartala rasta BDP-a, a malim poduzetnicima i obrtnicima uvela bi se naplata PDV-a tek po naplati računa na koji se PDV obračunao.

Procjene koje su se radile pokazuju da bi proračun bio tanji za 300 milijuna kuna kada bi se uvelo to pravilo, ali samo u prijelaznoj fazi, što i nije veliki problem za državu. Najavljuje se i smanjenje ukupnog poreznog opterećenja na dobit i dividendu za 10 posto.Program kojeg je osmislio HDZ najavljuje i daljnje smanjivanje parafiskalnih nameta, ali pritom ističu da u parafiskalne namete ne treba uključivati prihode lokalnih jedinica.

Iako se o programu HDZ-a puno može čuti u neslužbenim krugovima, HDZ ne objavljuje program, kažu nam izvori, zato što se situacija u proračunu i u ekonomiji pogoršava iz mjeseca u mjesec pa novim okolnostima treba prilagođavati program.HBOR će proširiti djelatnosti na način da se uvede kreditiranja proizvodnje i izvoza bez garancije komercijalne banke, što bi trebalo potaknuti izvoz. Aktualna je i ideja preseljenja nekih ministarstava u veće gradove Hrvatske poput ministarstva poljoprivrede u Osijek i turizma u Split, a prometa u Rijeku, kao i plan za suradnju s hrvatskim iseljenicima te cjelokupnu diplomaciju staviti u gospodarsku funkciju. HDZ će do izbora, bilo prijevremenih ili redovnih, pripremiti industrijsku, energetsku, prometnu i poljoprivrednu strategiju.   

Komentari (13)
Pogledajte sve

Problem ovog društva je što je, dobrim dijelom, sačinjeno od neodgojene i sebične rulje koja je spremna na dosta toga kako bi, sebi i svojima, priskrbila nekakvu materijalnu korist. Stranke i političari samo su odraz moralno-mentalnog sklopa većine građana Hrvatske, nitko njima ništa ne nameće (jako opasna teza koja isključuje prihvaćanje odgovornosti za vlastita djela!), već oni odabiru na svoju sliku i priliku (dakle, sve samo ne slučajno).

Mi ne samo da se nismo u stanju dogovoriti u kakvom društvu želimo živjeti i koje su to zajedničke vrijednosti oko kojih bi se trebali okupiti – mi nismo u stanju niti civilizirano razgovarati o tome. Većina je spremna na prvu bačenu ideološku kost zapjenjenih gubica nastaviti voditi bitke u vječnom verbalnom građanskom ratu.

Inače, ne znam jeste li uočili: u vrijeme kad je Sanader trebao osvojiti prvi i drugi mandat, jako je popularno bilo laprdati kako su svi oni isti (SDP=HDZ, tako da nije baš niti važno koga se odabere, a što je kulminiralo javnom objavom Jutarnjeg lista, uoči druge Sanaderove pobjede, da je Sanader jednako prihvatljiv odabir kao i Milanović; rezultat – vjerojatno barem nekoliko desetaka milijardi kuna sasvim opipljive štete). Danas se ta populistička doskočica posve izlizala pa je u modu nova: hadezeovci su lopovi, a esdepeovci nesposobni (Romano Bolković, u jučerašnjem članku na Index.hr-u, posredno ju je pripisao Denisu Kuljišu: ako vidiš čovjeka koji je korumpiran kao hadezeovac, a nepametan kao esdepeovac, odmah znaš da je haenesovac). I ona lako sjeda u uho, i ona je dobar izgovor pred samim sobom, ali je i ona jednako opasna. Ljudi moraju naučiti vrednovati svakog prema njegovim djelima, ne tražeći ni u kome opravdanje za vlastite (nažalost, najčešće potpuno iracionalne) odabire. Nisu nama političari pali s Marsa, sami smo ih odabrali, sami ih držimo na njihovim pozicijama i sami od njih očekujemo točno ovakve (jako, jako niske) standarde ponašanja.

problem ovog društva je što se nama stalno nameće da odlučimo HDZ ili SDP…neki već najavljuju krmarka kao budućeg premijerea…žalosna nam majka kad nemamo ništa treće za odabrati

Ne mogu vjerovati da itko racionalan uopće razmišlja o bilo čemu što neki hadezeovac izjavi. Ako nismo ništa naučili iz dva perioda “kurvinog pira”, onda zaslužujemo živjeti i gore nego što sad živimo.

Dugovi nisu nastali preko noći, uhljebi nisu zaposleni preko noći, tvrtke nisu razvaljene preko noći, proračun i državni fondovi nisu opustošeni preko noći … na svemu tome hadezeovci su predano radili 20 godina.

Da HDZ i obećanja …

Bolje bi bilo da vidimo koga od tih 14 bivših kriminalaca , traži Europa, pa ćemo možda saznati …..gdje se krije ZEC???? Jer, nikome u RH , nije jasna
POZADINA …TVRDOGLAVOSTI MILANOVIĆA, a ona je očito V R U Ć A !!!!

New Report

Close