HC i HAC planiraju ulaganja veća od 3,2 milijarde kuna: Ovo su prema Butkoviću ključni projekti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2019. u 14:36
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Najveći dio ulaganja Hrvatskih cesta, s udjelom od 37 posto u ukupnim ulaganjima odnosno iznosom od 942 milijuna kuna, čine investicije u izgradnju državnih cesta iz EU-ovih sredstava.

Hrvatske ceste će ove godine u građenje i održavanje planiraju uložiti 2,6 milijardi kuna, dok bi ulaganja Hrvatskih autocesta u te namjene istovremeno trebala iznositi 627 milijuna kuna, rekao je u srijedu na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupno su tako planirana ulaganja državnog cestarskog sektora ove godine veća od 3,2 milijarde kuna.

Najveći dio ulaganja Hrvatskih cesta, s udjelom od 37 posto u ukupnim ulaganjima odnosno iznosom od 942 milijuna kuna, čine investicije u izgradnju državnih cesta iz EU-ovih sredstava. S udjelom od 25 posto odnosno 640 milijuna kuna slijede investicije u izgradnju državnih cesta iz vlastitih sredstava, a na investicijsko održavanje i rekostrukcije odnosi se 21 posto planiranih ulaganja ili 548 milijuna kuna. Ostatak od 423 milijuna kuna ili 17 posto čine redovito i izvanredno održavanje.

Neki od ključnih projekata koje je spomenuo ministar Butković su cestovna povezanost s južnom Dalmacijom (investicija ukupno vrijedna 3,2 milijardi kuna), multimodalna platforma splitske aglomeracije (2,44 milijarde kuna), državna cesta DC 403 – Rijeka (500 milijuna kuna) i čvor Okučani – Gradiška i most preko Save (530 milijuna kuna).

Tu su i kapitalni projekti brzih cesta u faznoj realizaciji, među kojima su podravski ipsilon DC10 odnosno brza cesta Sveta Helena – Križevci – Koprivnica – granica Republike Mađarske; Podravski ipsilon DC12 (Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – granični prijelaz Terezino polje); Zagrebački prsten (brza cesta Popovec – Marija Bistrica – Zabok, sa spojem na Breznički Hum), Podravska magistrala DC2 (Dubrava Križovljanska – Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Osijek – Ilok) itd.

Hrvatske autoceste u ovoj godini planiraju ulaganja od 627 milijuna kuna, od čega 245 milijuna kuna vlastitih sredstava ili 39 posto ukupnog iznosa planiraju usmjeriti u investicije u izgradnju autocesta. Daljnjih 224 milijuna kuna vlastitih sredstava odnosno 36 posto trebalo bi otići u investicije u izvanredno održavanje autocesta, a 62 milijuna kuna ili 10 posto HAC-ovih ovogodišnjih investicija iz EU-ovih sredstava planirano je za izgradnju i izvanredno održavanje. U redovno održavanje trebalo biti otići preostalih 97 milijuna kuna ili 15 posto ukupnih planiranih ulaganja u građenje i održavanje.

Među investicijama u tijeku ministar Butković je izdvojio nastavka radova na koridoru Vc odnosno dionici Beli Manastir – most Halas, most Sava, a u pripremi je i dionica Beli Manastir – granica s Mađarskom, kao i obilaznica Novog Vinodolskog, dionica Lekenik – Sisak itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close